Iulie 2022 – termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a fostei bănci săsești din Brașov. Dacă vor fi întârzieri, constructorul va plăti penalizări

Miercuri, 22 iunie, primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex) și a avut o discuție cu reprezentanții constructorului cu privire la finalizarea acestor lucrări.

Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

„Astăzi am verificat stadiul lucrărilor la șantierul fostei bănci săsești, monument de importanță națională aflat la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Un monument pe care municipalitatea îl are în administrare începând din 2011 și la care lucrările de reabilitare au început în 2019. A fost un proces complex de restaurare și de renovare a acestei clădiri, care se află acum aproape de final, stadiul lucrărilor fiind la aproximativ 98 – 99%.

Am primit garanții din partea constructorului că în luna iulie se va închide șantierul și vom primi clădirea, astfel încât să putem să redăm comunității acest monument important pentru cultura și pentru identitatea Brașovului“, a declarat primarul Allen Coliban.

Lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor proiectului pe care municipalitatea a trebuit să le facă pe parcursul derulării acestora (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri), dar și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile,  accesul echipelor de muncitori în curtea interioară), termenul a fost prelungit.

Lucrări executate până în data de 22.06.2022:

  • finisajele interioare la mansardă, etajele 1 și 2 sunt executate în proporție de 98%;
  • finisajele interioare la parter sunt executate în proporție de 90 %. Mai sunt de montat tâmplăriile exterioare la ferestrele dinspre str. Republicii, montare care a început astăzi și se va finaliza în următoarele 10 zile;
  • placarea cu piatra naturală (marmură), a casei scării principale este în curs de executare, se va finaliza până la sfârșitul acestei săptămâni;
  • fațadele exterioare de pe str. Michael Weiss și Republicii sunt executate în proporție de 95%;  se efectuează remedieri, după care urmează demontarea schelei.

Lucrări ce urmează a fi executate:

  • se va monta mâna curentă la terasă, ce presupune montarea baluștrilor și turnarea efectivă a suportului pentru mână.
  • au început lucrările de șlefuire și recondiționare a marmurei din zona sălii principale de la parter;
  • se va recondiționa marmura existentă la intrarea principală de pe fațada de pe str. Republicii (conform raportului emis de către expertul în piatră naturală);
  • translatarea structurii metalice pentru poziționarea unităților exterioare de climatizare;
  • restul de executat a tencuielii la fațada secundară (în curtea vecinului).

Citește articolul integral pe brasovcity.ro

RECOMANDĂRI