Toate cele 28 ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor,  amplasate de primărie, sunt funcționale

De vineri, 8 aprilie, cele 28 de insule ecologice informatizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe care Municipalitatea le-a amplasat în cartierele brașovene, sunt funcționale, după ce operatorii de salubrizare Comprest și Braicata au distribuit asociațiilor de proprietari cardurile care le permit accesul utilizatorilor.

„Având în vedere că în perioada de testare a celor două ecoinsule de colectare separată a deșeurilor nu au fost probleme, precum și faptul că am reușit să distribuim toate cardurile de acces, de astăzi cele 28 de sisteme informatizate de colectare separată a deșeurilor sunt funcționale. Fiecare proprietar care are contract de salubrizare a primit un card care îi asigură accesul la depozitarea deșeurilor. Cei care nu plătesc aceste servicii și depozitează ilegal vor fi amendați de poliția locală. Obiectivul nostru este să extindem acest sistem, astfel încât toate cele peste 400 de platforme să beneficieze de colectare selectivă automatizată. Anul acesta avem în bugetul local 10 milioane de lei prevăzute pentru continuarea programului, care va fi unul multianual. Sperăm să obținem fonduri și prin PNRR, având în vedere că există o linie de finanțare pentru achiziția de astfel de sisteme de colectare, iar Brașovul stă foarte bine din punctul de vedere al documentației, având în derulare un contract-cadru pentru furnizarea de astfel de ecoinsule“, a declarat primarul Allen Coliban.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Platforma ecologică este prevăzută cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând o fracţie de deşeu: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

  • În fanta de culoare albastră se introduc exclusiv deșeuri de hârtie și carton: ambalaje, cutii, ziare, reviste, corespondență, caiete folosite. Acestea trebuie să fie necontaminate și pliate, astfel încât să ocupe un spațiu cât mai redus.
  • Fanta de culoare galbenă este destinată colectării deșeurilor de plastic și metal, precum PET-uri, folii de plastic, doze de aluminiu, conserve metalice, ambalaje de plastic, ce trebuie să fie curate și presate.
  • În fanta de culoare verde sunt colectate deșeurile de sticlă, respectiv ambalaje de sticlă, fără capac și curate.
  • În fanta de deșeuri menajere se introduc resturi alimentare, reziduurile de la animalele de apartament, scutece de unică folosință, mucuri de țigară, ambalaje contaminate, precum și alte tipuri de deșeuri care nu pot fi valorificate.

Accesul la platforma informatizată este asigurat prin intermediul unui card distribuit de operatorul de salubrizare, cu ajutorul administrației imobilului, câte unul pentru fiecare gospodărie arondată ecoinsulei. Cardul este alocat unei singure platforme (ecoinsule) şi are ca obiectiv identificarea utilizatorului care foloseşte platforma şi activarea ecoinsulei, astfel încât acesta să aibă acces la gurile de încărcare.

Deşeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înaintea depozitării la platformă, folosindu-se gura de încărcare corespunzătoare fracţiei.

Ecoinsula are un panou central informatizat, numit panou de gestiune al ecoinsulei. În momentul în care utilizatorul apropie cardul de cititorul optic prezent pe acest panou, gurile de încărcare se vor debloca. Ulterior, prin apropierea mâinii de senzorul de proximitate prezent pe fiecare gură de încărcare, utilizatorul va deschide gura sau gurile de încărcare de care are nevoie și va introduce sacul cu deşeuri în gura de încărcare corespunzătoare fracţiei, urmând să primească o confirmare electronică (un semnal sonor) de finalizare a utilizării.

Cele 28 de eco-insule sunt amplasate la următoarele platforme de depozitare a deșeurilor:

Nr. Crt.Nr. Platforma/ locatieAdresaTip ecoinsula
1201
B-dul. Al.Vlahuță nr 63
6 guri încărcare
2204 
B-dul. Al.Vlahuță nr 61
8 guri încărcare
3205 bis
Str. Brândușelor nr 19
8 guri încărcare
4207Str. Brândușelor nr 38 guri încărcare
5209Inters. Brândușelor cu Ovidiu
(I. Creanga nr 7-11)
8 guri încărcare
6210Str. I. Creangă nr 158 guri încărcare
7211Str. Ovidiu nr 16-186 guri încărcare
8213Str. I. Slavici nr 86 guri încărcare
9216Str. I. Slavici nr 38 guri încărcare
10217Str. Zizinului nr. 1-58 guri încărcare
11219Str. Hărmanului 46-48)8 guri încărcare
12126Ciceu nr 1A6 guri încărcare
13127Ciceu nr 96 guri încărcare
14128Deda nr 3-56 guri încărcare
15129Filiași nr 66 guri încărcare
16130Filiași nr 35 guri încărcare
17131Filiași nr 15 guri încărcare
18132Filiași nr 15 guri încărcare
19134Pașcani nr 16 guri încărcare
20135Pașcani
(Hărmanului nr 57)
5 guri încărcare
213Octavian Goga nr 96 guri încărcare
224Octavian Goga nr. 275 guri încărcare
235Octavian Goga nr. 335 guri încărcare
246Octavian Goga nr. 356 guri încărcare
2510Păcii nr 26 guri încărcare
2616Olteț nr 205 guri încărcare
2717Olteț nr 246 guri încărcare
2818Olteț nr 265 guri încărcare

Reamintim că Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie 2021, un contract subsecvent pentru livrarea, până la sfârșitul anului, a 28 de ecoinsule, în valoare de 4.776.245,88 lei, TVA inclus. Livrarea echipamentelor s-a finalizat în luna decembrie, iar în paralel municipalitatea s-a ocupat de alegerea locurilor de amplasare și obținerea certificatelor de urbanism pentru modernizarea platformelor existente și de lucrările efective de instalare – amenajarea platformelor și racordarea la energie electrică, fiind vorba de sisteme automate.

Contractul pentru furnizarea celor 28 de ecoinsule face parte din acordul cadru pe care Primăria Brașov l-a semnat cu SC EuroSalub, pentru livrarea 420 de ecoinsule.

sursa: brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Stona.ro – Piatra Naturală și Impactul Său Asupra Valorii Proprietății

Piatra naturală a fost un simbol al durabilității și luxului de-a lungul istoriei. Folosită de civilizații antice în construcția de monumente și clădiri, aceasta...
dezinsectie

Acțiuni de dezinescție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare anunțate...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor...

Acțiunile de dezinsecție pentru combatere a căpușelor din Brașov au fost...

Din cauza vremii nefavorabile Coral Impex a anunțat reprogramarea acțiunilor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor din Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și...

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...
tratamente stropire coral

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că, la începutul lunii mai, pe domeniul public din Brașov vor fi efectuate tratamente fitosanitare...
algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...