compass bilboard.jpg

61960189_d2865_ed703.jpg

Nu le pasă de România. Nici celor de la putere, nici celor din opoziție. Le pasă doar de calculele lor politice. Urmează ca nici electoratului să nu-i mai pese, iar istoria se va repeta.

PSD este un partid minoritar, rămas la guvernare doar printr-un concurs de împrejurări. Alianța cu ALDE nu mai există. Adăugăm și dezertările către Pro România, iar rezultatul este complet diferit de cel de după alegerile generale, când PSD se instalase în fruntea țării cu o majoritate care acționa discreționar. Cifrele actuale indică faptul că un partid mic, din ce în ce mai mic, are încă frâiele. Și le va mai avea...

Nu are sens să reluăm întreaga poveste din ultimii ani, ci doar să privim rezultatele unui ”program de guvernare”, prietenos cu o parte a bugetarilor și ostil față de cei care au continuat să producă și să țină în spate o armată de incompetenți, sinecuriști, rude și amante, încasatori de pensii speciale nesimțite, complet nejustificate. Victimele inechităților sociale s-au trezit și au dat o primă lecție la europarlamentare. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Tot o lecție dură au primit și partidele de opoziție, care s-au considerat câștigătoare, deși au înregistrat procente sensibil egale cu ale PSD, un fost mamut politic, măcinat de atâtea nenorociri girate în ultimii 30 de ani. În locul liderilor opoziției nu aș fi fost prea entuziasmat. Să câștigi douăzeci și ceva la sută, adică să prezinți încredere în rândul electoratului cam cât prezintă PSD-ul, ar fi un semnal de alarmă puternic, care relevă că nici aceste partide nu sunt tocmai în regulă. 

Viorica rezistă... Nicicând, România nu a avut un premier atât de necalificat. Nu vă îngrijorați, nu ea conduce, dar ea reprezintă o țară. Nu îi reprezintă și pe cei care populează această țară, exceptând o cincime, compusă din nefericiții care înțeleg din ce se întâmplă în jurul lor, cam cât înțelege un gropar din fizica cuantică; îi mai reprezintă pe cei din propriul partid care speră să-și păstreze posturile călduțe; îi reprezintă și pe cei care câștigă salarii fabuloase și nejustificate în sistemul bugetar. Pe cei cu pensii speciale nu-i reprezintă, pentru că am curaj să pariez că nici cei care vor câștiga alegerile nu vor tăia nimic. Cu ”sistemul” nu te pui, așa că fraierii (n.r. - contribuabilii) vor plăti în continuare.

De ce nu vrea nimeni altcineva să guverneze? Simplu: cine va prelua ar urma să piardă procente, să dezamăgească, să nu reușească să repare ce au stricat actualii. Cu cine să repare? PNL zice că are cu cine și că știe cum. Au mai avut și au mai știut... USR zice că actualii sunt corupți. Cam atât zice USR. Despre un program de guvernare, USR nu zice nimic, iar electoratul tocmai asta vrea să audă: soluții, pași de urmat pentru recăpătarea speranței. Dacă nu apar soluțiile, să nu vă mirați dacă oamenii nu vor merge la vot. Și uite așa răsar speranțele pentru toate Vioricile, secretarele de gimnaziu, interlopii și bagabonții (n.r. - baronii locali).  

Ludovic Orban, liderul partidului cu cele mai mari procente, chiar dacă nu sunt convingător de mari, ar vrea și n-ar vrea o moțiune de cenzură. Trebuie să facă figurație și să spună că vrea să ”salveze țara”, doar că ar trebui să se alieze cu Pro România, ALDE, USR și UDMR. Cum vă sună combinația asta? E singura variantă pentru a bate procentual susținerea parlamentară pentru PSD.

USR a declarat deja că nu prezintă interes o preluare a guvernării până la alegeri. De ce ar prezenta? Doar nu sunt mai presus interesele țării, ale oamenilor, comparativ cu cele de partid. USR va susține totuși o guvernare asumată de PNL. Știu foarte bine cei de la USR că PNL-ul și-ar frânge gâtul, adică ar coborî de la 20 și ceva la sută, la vreo 10 procente. Pentru usr-iști ar fi minunat. Revine obsesiv întrebarea: și pentru români cum e? Așa se scurg luni în care deficitul bugetar se adâncește, veselia fiscală fiind constant plătită de puținii care mai muncesc și produc în România.

Cât despre ALDE și Pro România, acestea vor rupe hălci din PSD și se vor salva electoral. Cu puțintelele lor procente, dar puse în același coș al salvării la pachet, fantomele unui trecut politic găunos vor continua să baleteze, să condiționeze guvernări, să negocieze. Câhhh!

România nu mai are BĂRBAȚI POLITICI, oameni de stat, oameni cu drag de țară, care să pună interesul național mai presus de interesele personale sau de partid. România și-a suprimat adevărații bărbați politici, lăsând combinatorii să facă legea și să nu permită adevăratelor valori să se implice. S-a ales praful de valori, repere, simboluri, sensuri. De ce naiba, atunci când am scris ”interesul național”, mi-a apărut imaginea lui Gabriel Oprea?...

Cu riscul de a repeta: România este lăsată pe mâna Vioricăi pentru că nimănui nu-i pasă de români, ci doar de calculele lor politice cinice, iar românii sunt pe cont propriu. 112 nu funcționează nici pentru a salva o copilă. Și câte povești frumoase urmează să auzim în trei runde de alegeri...

61960189_f1ab3.jpg