compass bilboard.jpg

WhatsApp_Image_2019-05-06_at_00.26.52_1_63e31.jpeg

Trei sunt momentele de suflet ale Brașovului, care n-au legătură cu festivaluri de bere sau scene cu boxe date tare: comemorarea sacrificiului lui Liviu Cornel Babeș, Parada Junilor și comemorarea revoltei muncitorilor de la Steagul Roșu, din 1987.

La comemorarea lui Liviu Cornel Babeș, pe 2 martie, anul acesta s-au făcut trei decenii. 30 de ani de când inginerul și-a dat foc pe pârtia plină de străini, să strige lumii, în gura mare, că nu se mai poate trăi așa, în România. La troița din Poiana Brașov s-au dus colivă, vin, toate cele necesare pentru pomenire. Doar că preoții n-au mai venit. "Ei, e Pomenirea morților azi, au treabă", îmi spune omul cu organizarea, în timp ce-și mișcă policele și arătătorul, a numărat bani. Nici politicieni nu prea au fost. Mai era până-n "campanie", ce rost avea să vină? Așa că a rămas cu un Tatăl nostru murmurat de cei câțiva oameni strânși la troiță și un Deșteaptă-te, române! gâjâit trist, dintr-o boxă cam veche.

La Juni, a fost frumos. Peste 20 de mii de oameni pe străzi, vreme frumoasă, cai bine struniți și costume ca-n povești. Spectacol de tradiții, lecție de istorie. De data asta e "campanie" și ghici ce? Unde sunt 20 de mii de oameni sunt și multe voturi. Așa că la Poarta Schei, în față la Casa Junilor a fost festival politic. Pe unii-i știa lumea, pe alții îi bănuia după camerele strânse să-i filmeze, de parcă era sărbătoarea PNL sau PSD. Au băut din butelca întinsă de junii călare, că-s oameni din popor. Au făcut-o însă studiat, cam ca vedetele din reclamele la apa minerală: cu eticheta la cameră.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe 15 Noiembrie, la comemorarea revoltei muncitorilor de la fabrica de camioane, cel mai probabil va fi iar campanie electorală. În Noiembrie sau Decembrie se alege președintele țării. Să vezi de inflație de politicieni va fi iar la troița de la Spitalul Județean, acolo unde, în 1987, s-a cântat "Deșteaptă-te, române!". Să vezi cu câtă impostație vor slăvi iar curajul muncitorilor care au spus "Nu" atunci când le-a fost foame și n-au mai putut răbda.

De fapt, știi ce? Arată-mi imagini din orice an, de la festivitățile de pe 15 noiembrie și îți spun dacă a fost sau nu an cu campanie electorală. La Juni, prezența senatorilor, miniștrilor, politicienilor și politrucilor de prin instituții nu mi s-a părut cu nimic mai decentă ca gestul celui care-și golește scrumiera cu chiștoace în apa de munte în care tocmai și-a spălat mașina. Imaginile acestea au fost făcute toate azi. Sincer, care ți se pare că vorbește mai limpede despre decență?

FOTO (sursa: Facebook/Razvan Popa, Daniel Croitoru)

WhatsApp_Image_2019-05-06_at_00.26.51_124f5.jpeg

WhatsApp_Image_2019-05-06_at_00.26.52_68c43.jpeg

WhatsApp_Image_2019-05-06_at_00.26.52_1_63e31.jpeg

Despre autor
Author: Baroti Regina