Celebrat pe 25 decembrie, Crăciunul sau Nașterea Domnului este una dintre sărbătorile pline de bucurie. Este o perioadă cu multe tradiții și obiceiuri, care încă se mai păstrează în anumite zone din mediul rural.
Se spune că în centrul sărbătorii se află familia, prietenii și credința într-un an mai bun. Cu alte cuvinte, Crăciunul este sărbătoarea dedicată celor dragi.
De Crăciun nu lipsesc colindele. Prin urmare, încă din 24 decembrie, tinerii pleacă la colindat. În mediul rural, obiceiul se păstrează și acum. „Steaua” și „Bună dimineața la moș Ajun” sunt colindele specifice acestei perioade. Colindătorii sunt așteptați cu nuci, covrigi și mere. În unele zone, pe lângă colindători ies pe ulițele satului cetele de mascaţi – „babe și moși” care prin joc, gesturi și dialog transmit urări pentru anul care vine.
Conform obiceiului, în dimineața zilei de Crăciun, femeile merg la cimitir să tămâie mormintele și să împartă pachete celor nevoiași. La întoarcere, pregătesc masa de Crăciun de pe care nu trebuie să lipsească tradiționalul cozonac, vinul roșu, dar nici bucatele din carne de porc. Tot în mediul rural există o vorbă. Pentru că a fost perioadă de post, din bucate se gustă ponderat.
Tot astăzi se spune că nu este bine să speli, să mături sau să ștergi praful. Potrivit unui obicei, astăzi nu se dau bani cu împrumut, însă este bine să îți ceri iertare de la persoanele pe care le-ai supărat de-a lungul timpului.
Tot în mediul rural se spune că, la prima oră din ziua de Crăciun este bine să te speli pe față cu apă în care ai pus bănuți de argint, pentru a avea parte de prosperitate tot anul.
Pentru alungarea spiritelor negre se pun funii de usturoi la grajduri, iar în casă se pun ștergare brodate.