62194109_2311b.jpg

România a bifat o premieră europeană în materie de ecologizare a apelor, sâmbătă, de Ziua Mondială a Mediului. Este vorba despre o ambarcațiune care adună deșeuri fără să polueze. Ba chiar folosește baterii care se încarcă de la soare.

Dispozitivul a fost conceput la inițiativa unei asociații care se ocupă cu protecția naturii și a fost testat în prezența ministrului Mediului, pe un lac de acumulare de lângă Brașov.

Ambarcațiunea este formată dintr-un ponton, căruia i-a fost atașat un motor electric cu baterii de ultimă generație, alimentate cu panouri fotovoltaice. Gunoaiele de pe luciul apei ajung pe o bandă transportoare, de unde sunt preluate și sortate manual.

Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow: ”În momentul de față, ambarcațiunea poate colecta până la 350 de kilograme de deșeuri”.

Dispozitivul adună deșeuri din plastic, metal ori sticlă cu lățimea de maximum 80 de centimetri. Resturile organice, precum crengile, ajung pe mal, unde se descompun în mod natural.

Barna Tanczos, ministrul Mediului: “Este nevoie de mult mai mult angajament, de mai multă responsabilitate din partea cetățenilor pentru ca astfel de imagini să nu mai avem în România”.

Legea prevede amenzi usturătoare pentru cei care arunca gunoaie în apă – 10.000 de lei pentru persoanele fizice și 40.000 de lei pentru cele juridice.

Citește articolul integral pe stirileprotv.ro


compass bilboard.jpg