vreme-informare-meteo-ninsori-768x522_45812.jpg

Atenționarea de risc însemnat de avalanșe se va menține, luni, în Munții Bucegi, unde este așteptat un nou val de ninsori. Vremea, potrivit ANM se va menține rece și în această săptămână, iar intensificările de vânt vor favoriza formarea de noi plăci de vânt.

Atenționarea de risc însemnat de avalanșe se menține, luni, până la ora 20.00, în Munții Bucegi, unde potrivit meteorologilor este așteptat un nou val de ninsori.

„La peste 1800 m, răcirea vremii va determina consolidarea zăpezii umezite din partea superioară a stratului, iar ninsorile care vor urma vor depune un strat nou de zăpadă proaspătă, ce poate atinge pe alocuri 15-20 cm. Intensificările vântului vor favoriza formarea de noi plăci de vânt, iar în zonele adăpostite de depozite mai însemnate. Stratul instabil din partea superioară a zăpezii, cumulat cu zăpada proaspătă așteptată poate aluneca peste cel vechi atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii pe pantele mai înclinate”, se arată în buletinul nivometeorologic.

Meteorologii au mai anunțat că, „la altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă puternic umezit în zilele precedente se va consolida odată cu răcire vremii, iar precipitațiile prognozate îl va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și medii pe văile unde sunt acumulări mai importante de zăpadă, în special din etajul altitudinal 1500-1800 m”.


compass bilboard.jpg