compass bilboard.jpg

risc-insemnat-avalansa-muntii-fagaras_b4428.jpg

Meteorologii au emis o atenționare de risc însemnat de avalanșă în Munții Făgăraș.

Potrivit ANM, „plăcile de vânt reprezintă riscul principal de avalanșe pe pante mai înclinate, la altitudini de peste 1800 m. Sunt formate și cornișe pe muchii, cu orientare spre est, sud-est și sud, care pot fi dislocate sau rupte la supraîncărcări mici, favorizând declanșarea de avalanșe mici sau medii”.

Meteorologii spun că „un risc existent la toate nivelurile de altitudine, îl constituie pantele înclinate cu depozitele mari de zăpadă recentă, instabilă, unde la supraîncărcări cu schiori sau turiști se pot declanșa avalanșe de mărimi considerabile”.

„În partea superioară a stratului se regăsesc plăci de vânt de dimensiuni considerabile care pe alocuri, îndeosebi pe versanții cu expunere sudică, prezintă la suprafață cruste subțiri de gheață. Peste acestea, se vor depune câțiva cm de zăpadă proaspătă. În zonele adăpostite, stratul de zăpadă recentă este consistent, instabil și prezintă coeziune slabă cu cel vechi. Acesta are grosime de peste 1 metru, este în general stabilizat și are rezistență mare. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăși 2 metri, fiind formate numeroase troiene”, a anunțat ANM.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Foto cu caracter ilustrativ