În urmă cu ceva vreme, în cabinetul din Brașov al medicului endocrinolog Mihai Vârciu, a intrat un bărbat în vârstă, aflat într-o mare suferință. Ținea în mână un dosar gros, mărturie a numeroaselor consultații și investigații prin care trecuse, și era însoțit de fiica sa.
I-au spus că au fost la mulți medici, însă niciunul nu a reușit să afle de ce suferea cu adevărat bărbatul. Medicul Vârciu a observat câteva semne ale unei boli la hipofiză. L-a trimis să facă analize, care au confirmat diagnosticul, iar apoi i-a scris o rețetă. „După două săptămâni au revenit, în aceeași formulă. Domnul era foarte bine, erau impresionați. Mi-au mulțumit, însă fiica mi-a mărturisit:
Domnule doctor, după ce am plecat de la dumneavoastră cu rețeta, m-am dus la farmacie, am cerut medicamentul și, când farmacista mi-a spus că costă un leu, am crezut că v-ați bătut joc de noi. Pentru că parcuseseră atâtea drumuri, cu atâtea costuri, cu atâtea încercări terapeutice care s-au dovedit greșite… Și să primească un medicament atât de ieftin li s-a părut o superficialitate din partea mea.
Ulterior, luând medicamentul, pacientul s-a simțit bine și și-au dat seama că nu a fost așa”, povestește dr. Vârciu, medic primar endocrinolog la Medlife.
„Deficitul de diagnostic este primul care generează erori în medicină”
Atunci când încearcă să stabilească un diagnostic, medicii de astăzi au la dispoziție tehnici de imagistică și laboratoare de analize care să îi ajute să găsească sursa suferinței unui om. Studiile de specialitate arată că 80% dintre informațiile relevante despre afecțiunile unui pacient vin din această zonă, spune dr. Mihai Vârciu.
„Rămâne un procent de 20% care este esențial și care vine din ceea ce se cheamă abordare clinică. Conducem dialogul cu pacientul și, prin întrebări țintite, directe, îngustăm câmpul căutărilor pe calea cea mai scurtă, pentru a identifica ceea ce noi numim diagnostic. Apoi trecem la examinarea acestuia iar după aceea ne testăm ipoteza prin analize de laborator și tehnică imagistică.
Diagnosticul e o chestiune – cheie în actul medical. Dacă ai diagnosticul corect pus, riscul de a face o eroare terapeutică, oricare ar fi ea, e mult mai mic, deficitul de diagnostic este primul care generează erori în medicină”, explică dr. Vârciu.
Citește continuarea pe republica.ro