compass bilboard.jpg

agerpres_10377607_1_cc62d.jpeg

Șapte elevi ai unei școli din Brașov au ajuns la spital, fiind contaminați cu Hepatita A. Focarul de infecţie ar fi plecat, se pare, de la copiii care locuiesc în zonele defavorizate. Direcţia de Sănătate Publică, Protecţia Consumatorului, dar şi poliţiştii au deschis acum anchete. Duminică, şcoala va fi transformată în secţie de votare.

Alarma a fost dată în urmă cu o lună, când primul caz de hepatită A a fost semnalat la Şcoala Numărul 12 din Braşov. Atunci o fetiţă a contactat virusul şi a ajuns pe mânile medicilor.

După tratament copila a revenit la cursuri, însă fără ca ceilalţi colegi să fie infectaţi susţine directorul unităţii de învăţământ.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Vusinschi Delia, director: Cand a fost primul caz atunci s-a si semnalat. Avem materiale cu care putem sa dezinfectam grupurile sanitare, deci weceurile si chiuvetele si clantele, usile, bancile

Chiar şi în aceste condiţii, ulterior, alţi şase copii au contactat acelaşi virus şi au fost internaţi. De cealaltă parte inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Brașov spun că nu s-ar fi acţionat la timp după semnalarea primul caz.

Sorin Susanu, inspector șef CRPC Brașov: Dupa discutiile purtate cu parintii care ne-au sesizat avem o suspiciune a faptului ca nu s-a actionat mai repede si alte institutii abilitate nu au intervenit imediat pentru ca ei ne-au spus ca de mai multe zile au adus la cunostinta si aveau ingrijorarea faptului daca sa si mai trimita copiii sau nu la scoala in aceste conditii.

Directorul şcolii lansează totuşi o altă ipoteză. Focarul ar fi plecat dintr-o zonă defavorizată şi nu din unitatea de învăţământ.

Vusinschi Delia, director: Focarul de infectie nu este la noi in scoala, este pe cariere 151-153, toti copiii provin din acea zona

Anca Bâțiu - purtător de cuvânt DSP Brașov: Din informaţiile preliminare există în cartierul Bartlomeu un focar de comunitate, de hepatită acută virală de tip A. Sunt mai multe familii vecine care trăiesc în condiţii precare şi implicit cu o educaţie sanitară deficitară.

Şi poliţiştii s-au sesizat în acest caz şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiunii de "zădărnicia combaterii bolilor".

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât duminică şcoala va fi transformată în secţie de votare. În prezent, în unitatea respectivă învaţă peste o mie de elevi.

sursa: observator.tv