compass bilboard.jpg

60653179e4747f374b21b6f627aacb45_8440f.jpg

Din acest an s-a introdus o nouă examinare medicală - pneumologie - pentru şoferii profesionişti, pentru depistarea apneei de somn. Afecţiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice care afectează sistemul nervos sau bolile mintale sunt alte afecţiuni care ne lasă fără permis de conducere.

Examenul de pneumologie este obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În acest fel, toţi şoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testaţi pentru apnee de somn, în condiţiile în care acum doar cei suspectaţi de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical.

În afară de apneea de somn, mai sunt şi alte boli incompatibile cu permisul de conducere. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Iată mai jos lista completă:

Probleme cu vederea - Permisele de conducere nu pot fi obţinute sau reînnoite de către persoanele care au probleme cu vederea. De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care prezintă tulburare a vederii. De asemenea, după pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După aceste luni, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi.

Afecţiuni cardiovasculare - Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoţie. De asemenea, şi cei care suferă de tensiune arterială anormală pot să nu aibă dreptul de a conduce, iar cei care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului şi cu condiţia de a evalua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat - Nu se emit sau reînnoiesc permisele de conducere nici pentru şoferii cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Cei care suferă de diabet zaharat şi fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice (cel puţin o dată la cinci ani).

Afecţiuni neurologice - Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia.

Citește articolul integral pe promotor.ro