Acasă Blog

23 de proiecte sportive vor fi finanțate, în acest an, de Primăria Brașov

0

În urma contestațiilor depuse, alte două proiecte au intrat pe lista proiectelor finanțate prin Ghidul sportiv.

Primăria Brașov a publicat, astăzi, lista cu cele 23 de proiecte sportive care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local.

În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 21 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că alte două proiecte, de la categoria „Sporturi de performanță mixt“, vor fi finanțate în acest an, prin redistribuirea sumelor rămase disponibile la celelalte 3 categorii (Performanță copii, Sport de masă copii și Sport de masă mixt, n.n.). Suma din bugetul Primăriei pentru finanțarea celor 23 de proiecte sportive este de 2,6 de milioane de lei.

„Brașovul se dezvoltă tot mai mult, inclusiv din punct de vedere sportiv, indiferent că vorbim de sportul de performanță sau de sportul de masă. Cea mai bună dovadă este faptul că, în ultima perioadă, sportivii municipalității au obținut rezultate deosebite, fie câștigarea campionatului, cum este echipa de hochei, fie calificările în ligile naționale la mai multe sporturi.

Un alt argument este interesul arătat de comunitatea sportivă pentru implementarea de proiecte dedicate sportului de masă și a celui profesionist, atât la nivel de copii și juniori, cât și la seniori. Cred că avem cel mai mare număr de proiecte sportive de până acum  finanțate de municipalitate.

Faptul că am introdus categoria proiectelor dedicate sportului de masă și acum avem deja 5 evenimente sportive declarate câștigătoare arată cât de mare este nevoia de a face sport în rândul brașovenilor. La această categorie, avem trei proiecte dedicate ciclismului la nivel amator, dintre care unul pentru copii, un proiect pentru persoanele cu dizabilități și, nu în ultimul rând, «Brașov Heroes», cursa cu obstacole a comunității.

Alte 18 proiecte sunt dedicate sportului de performanță, dintre care 6 sunt pentru cei mici. Primul eveniment va avea loc în 1 iunie și este dedicat micilor bicicliști amatori”, a precizat primarul Allen Coliban.

Cele 23 de proiecte declarate câștigătoare acoperă o gamă variată de discipline, atât la nivel de performanță, cât și de masă, de la natație la atletism, karate, fotbal, handbal, baschet, șah, tir sau ciclism.

La categoria „Sportul de masă“ au fost declarate câștigătoare trei proiecte care vizează dezvoltarea ciclismului la nivel de amatori, dintre care unul este pentru cei mici. Un alt proiect de la această categorie este dedicat incluziunii persoanelor cu dizabilități în comunitate, iar cel de al cincilea este deja cunoscuta cursă cu obstacole a comunității, „Brașov Heroes“.

În ceea ce privește sportul de performanță, 6 dintre proiectele câștigătoare sunt pentru promovarea sportului în rândul copiilor și tinerilor. Astfel, municipalitatea va susține dezvoltarea unor sporturi ca handbal, baschet, karate și natație pentru cei mici.

Cele 18 proiecte declarate câștigătoare la categoria „Sport de performanță“, inclusiv pentru seniori, susțin sporturi ca baschet, atletism, fotbal, handbal, karate, dans sportiv sau tir.

Valoarea alocată din bugetul local al municipiului Brașov pentru finanțarea proiectelor din domeniul sportiv este de 2,6 milioane de lei. Capitolul „Sportul de performanță“ va primi 2.193.415 lei, din care 498.640 lei pentru susținerea programelor sportive dedicate exclusiv copiilor și juniorilor. Sportul de masă va fi finanțat cu suma de 414.284 lei, din care 63.000 lei vor finanța un program dedicat copiilor și juniorilor.

„Sportul de performanță“ li se adresează cluburilor sportive pentru selecția, pregătirea și participarea la competiții în vederea obținerii de rezultate deosebite pe plan intern și internațional, dar și pentru organizarea de evenimente publice de interes național și internațional.

„Sportul de masă“ are ca scop dezvoltarea sportului pentru toate categoriile de practicanți, prin organizarea de acțiuni/activități sportive de masă, ca o alternativă a petrecerii timpului liber și a educației pentru mișcare a întregii colectivități.

Proiecte sportive declarate câștigătoare

Nr. crt.SolicitantTitlu proiectAria tematică/Linia de FinanțareSuma aprobată (lei)
1Asociația Club Sportiv KIDS Tâmpa 2015 BrașovKids Tâmpa Brașov – performează în fotbalPerformanță Mixt200,000
2Clubul Sportiv Energic Karate BrașovPerformanță – A.C.S. Energic Karate Brașov ediția a II-aPerformanță Mixt132,000
3Clubul Sportiv UniversitarCSU Brașov: Tir Sportiv – Speranță la un viitor.Performanță Mixt168,050.61
4Clubul Sportiv Țara Bârsei 2011 BrașovAtleți spre PerformanțăPerformanță Mixt103,461
5Asociația Clubul Sportiv Cetatea BrașoviatRUNSylvania 10k InternationalPerformanță Mixt141,260
6Asociația Club Sportiv Auto BlicTess Rally Brașov Ediția 52Performanță Mixt200,000
7Asociația Clubul Sportiv Kronstadt CyclingCampionatul Balcanic de Downhill – Up to Postăvaru – Brașov 2023Performanță Mixt200,000
8Asociația Clubul Sportiv Cetatea BrașoviaBrașov Running FestivalPerformanță Mixt141,713
9CS Karate JKA din RomâniaȘi tu poți fi un Karate Wukf 2023 CampionPerformanță Mixt179,000
10Club Sportiv Șah Club BrașovGrand Prix România- Brașov Chess Classic 2023Performanță Mixt88,405
11Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis BrașovBrașov Tennis TrophyPerformanță Mixt36,665
12Asociația Clubul Sportiv ”Pro dance Studio”Excelență prin antrenament: Participarea la competiții internaționale și dezvoltarea abilităților sportivilorPerformanță Mixt104,220
13Asociația Club Sportiv Hyperion BrașovCupa Hyperion – NatațiePerformanță Copii86,200
14Asociația Club Sportiv Transilvania BrașovSusținerea handbalului juvenilPerformanță Copii153,820
15Club Sportiv Avatar BrașovHandbal masculin JunioriPerformanță Copii76,500
16Clubul Sportiv Arte Marțiale Shin-Dojo BrașovPregătire centralizatăPerformanță Copii66,455
17Asociația Baschet Club Galactica BrasovGalactica U15Performanță Copii54,301
18Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis BrașovBrașov CupPerformanță Copii61,364
19Asociația Handbal Club Veraflor BrașovIncluziune și educație prin SportSportul de masă Mixt100,000
20Fundația Comunitară BrașovBucuria Comunității – Eveniment conex Brașov Heroes, cursa cu obstacole a comunitățiiSportul de masă Mixt52,030
21Asociația Cetatea BrașovuluiBikeRace Brașov 2023Sportul de masă Mixt99,370
22Asociația Cetatea BrașovuluiLinia 20Sportul de masă Mixt99,880
23Club Sportiv JoyBikeBike S Cool Powered by PoianaSportul de Masă Copii63,004.76

sursa: brasovcity.ro

Proiectul primăriei Brașov de a asigura independența energetică pentru consumul public a ajuns la faza autorizației de construire

0

Proiectul Primăriei Brașov de construire, în Stupini, a unui parc fotovoltaic de 20 de MW a primit avizul Comisiei de circulație. Această instalație de producere de energie electrică verde va asigura 90% din energia electrică necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat

Primăria Brașov continuă programul de transformare a orașului în capitala verde a României investind în soluții prietenoase cu mediul, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile. Astfel, după ce la începutul lunii martie Municipalitatea a semnat contractul de finanțare nerambursabilă, în valoare de 40 de milioane de lei,  pentru amenajarea unui parc de producție energie din surse regenerabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, acum Municipalitatea este în faza de obținere a Autorizației de construire. Astăzi Comisia de Circulație și-a dat avizul pentru acest proiect, acesta fiind unul dintre ultimele avize necesare pentru finalizarea documentației necesare obținerii autorizației de construire pentru realizarea unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW.

„Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat o țintă ambițioasă: aceea ca, până în 2030, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% și va atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele. Dacă vorbim de mobilitatea verde, de soluții de producere a energiei regenerabile, de investiții în protejarea mediului, toate au același scop: o viață de calitate pentru brașoveni, într-un mediu curat și sănătos. Unul dintre proiectele importante este acela de a asigura independența energetică pentru tot ceea ce înseamnă consum public, folosind surse regenerabile. Suntem foarte aproape să obținem autorizația de construire, astăzi am primit și avizul comisiei de circulație, după care vom putea trece la etapa de realizare a parcului fotovoltaic de la Stupini. Brașovul este, inclusiv la nivel european, unul dintre pionierii în ceea ce privește independența energetică pentru consumul public, folosind surse regenerabile, devenind model de bună practică pentru autorități locale din vestul Europei”, a precizat primarul Allen Coliban.

Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.

Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, Municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică.

Detalii tehnice

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20.00 MWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată dintr-un număr de 30770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. De asemenea, pentru realizarea investiției, vor mai fi folosite 120 invertoare solare ON GRID, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente Data Manager și 1 echipament Energy Meter.

Ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiției. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 t. CO2 se ajunge la 2.406,18 t. CO2.

Valoarea investiției este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 55% cofinanțarea din partea municipalității. La acestea se adaugă și cheltuielile neeligibile, care reprezintă 17% din valoarea totală a proiectului.

sursa: brasovcity.ro

A murit Tina Turner

0

Tina Turner, una dintre cele mai cunoscute cântărețe din lume, a murit astăzi. Avea 83 de ani.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al solistei.

”Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit în pace astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția. Lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”, a declarat acesta, potrivit digi24.ro.

Cetățuia s-a întors în proprietatea brașovenilor

0

Cetățuia Brașovului a revenit oficial în proprietatea orașului, după ce Guvernul a aprobat miercuri hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri și predarea ei către Municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, de consolidare și apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui simbol al comunității brașovene.

Acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiu Brașov, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de Municipalitate la sfârșitul anului trecut.

„Este un gest de normalitate, mă bucur pentru că Guvernul României a ținut cont de argumentele invocate de Municipalitate, și mă bucur pentru toată implicarea brașovenilor, pentru fiecare semnătură care a ajutat la acest demers. De astăzi Cetățuia revine în patrimoniul orașului și redevine a brașovenilor. Pentru noi, pentru administrația locală începe demersul de punere în siguranță și sper, în cel mai scurt timp, să putem redeschide porțile pentru vizitatori”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform hotărârii de guvern adoptate astăzi, predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.

Primăria Brașov modernizează locurile de joacă din cartiere și pe cele de la creșe și grădinițe

0

Municipalitatea a lansat licitația pentru achiziția de echipamente pentru locurile de joacă din parcurile brașovene și pentru dotarea unor unități de învățământ. Valoarea estimată de achiziției este de aproape 5 milioane de lei

Primăria Brașov a lansat astăzi procedura de achiziție pentru furnizarea și montarea de echipamente pentru parcuri, spații de agrement și terenuri de joacă în municipiul Brașov.

În cadrul acestei proceduri, municipalitatea va achiziționa mai multe sisteme din lemn cu turn, sisteme de cățărare, trambuline, leagăne, tiroliene, tobogane, precum și echipamente necesare pentru activități sportive.

Scopul acestei achiziții este de a înlocui unele dintre echipamentele din parcuri, dar și de a amenaja noi locuri de joacă în curțile creșelor și grădinițelor. Valoarea achiziției este de aproape 5 milioane de lei.

„Astăzi am lansat licitația pentru achiziția și montarea de echipamente pentru locurile de joacă. Pe lângă înlocuirea celor care nu mai oferă condiții optime din parcurile mari ale Brașovului, prin această achiziție vrem să dotăm câteva creșe și grădinițe, acolo unde există cerere, cu locuri de joacă și vrem să dezvoltăm și mai mult facilitățile de acest gen pentru copiii cu dizabilități locomotorii. Astfel, ei vor avea la dispoziție leagăne, castele din lemn și rotative pe care le pot utiliza ușor și în condiții de siguranță. Tot în cadrul acestei proceduri, vom achiziționa și mese de tenis și panouri de baschet, astfel încât să dezvoltăm și mai mult sportul de masă. Brașovul trebuie să treacă la o nouă etapă atât în privința condițiilor oferite copiilor la locurile de joacă, cât și a accesibilității crescute pentru persoanele cu nevoi speciale”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform caietului de sarcini, primăria va achiziționa mai multe tipuri de sisteme de lemn cu turnuri, de tip avion, diferite sisteme de cățărare, trambuline, mai multe modele de leagăne – tip cuib, cu două coșuri, cu două locuri, cu acces pentru persoanele cu dizabilități,  tiroliană , sisteme cu acces pentru copiii cu dizabilități, rotative pentru persoanele cu nevoi speciale, elemente pe arc, tobogane, cumpene pe arcuri, dar și suprafețe de amortizare din cauciuc.

Durata maximă de livrare și montare a echipamentelor este de 6 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea estimată a acestui contract este 4.955.210,08 lei + TVA, fonduri din bugetul local.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 80 de puncte, iar perioada de post garanție alte 20 de puncte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iunie 2023, ora 15:00.

Echipamente pentru persoanele cu dizabilități

Leagăn acces copii cu dizabilități

Ansamblul mobil va fi special conceput și executat pentru accesul persoanelor cu dizabilități, cu tot cu cărucior, fiind prevăzut cu o platformă de acces.

Podeaua coșului balansoar va fi fabricată din metal (tablă ), cu o dimensiune minimă de 800 x 900 mm și o grosime de minim 2 mm. Leagănul va fi prevăzut cu o rampă mobilă de acces în coșul balansoar, prevăzută cu sistem de deschidere-închidere în partea din față a coșului.

Ansamblul va fi proiectat și realizat pentru amplasarea în spații publice și pentru a fi utilizat de copiii cu dizabilități, pentru acces cu căruciorul mobil.

Complex cu leagăn acces copii cu dizabilități

Complexul de joacă va fi format dintr-un leagăn pentru copii cu dizabilități, pentru acces cu căruciorul mobil, și o structură de joacă formată din 2 rampe înclinate și o rampă plană situată între cele două, acestea fiind prinse pe 8 stâlpi metalici (urcare/repaus/coborâre) concepută pentru folosința și accesul copiilor cu dizabilități, cu căruciorul.

Structura de joacă va fi prevăzută la un capăt al rampei cu panouri de joacă interactive, în număr de minim 3, care continuă cu un ansamblu spalier conceput special pentru mersul cu mâinile.

Complex figurină joacă pentru acces copii cu dizabilități tip Formula 1

Complexul va fi proiectat și construit din module fixe, care asamblate vor lua forma unei mașini de Formula 1. Ansamblul va avea în componență două tobogane: unul tip tub și unul dublu, descoperit.

Rotativă acces copii cu dizabilități Va fi realizată din metal, concepută pentru folosința, respectiv accesul copiilor cu dizabilități, cu căruciorul. Pentru a menține echilibrul copiilor pe platformă, va fi creat un sistem de susținere. Grupa de vârstă a utilizatorilor va fi 3-12 ani.

brasovcity.ro

Federația Centrală a Meșteșugurilor Germane își oferă expertiza în crearea campusului pentru învățământul dual de la Brașov

0

Cea mai puternică structură asociativă din Germania care reprezintă meseriile poate fi partener în organizarea celei de-a doua ediții EDU.DUAL.

Primarul Allen Coliban a discutat ieri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Primăria Brașov, cu reprezentanții Federației Centrale a Meșteșugurilor Germane (Zentralverband des deutschen Handwerks – ZDH) și ai Camerei Meșteșugarilor din Muchen (Handwerkskammern Munchen), despre o posibilă colaborare atât în organizarea celei de-a doua ediții EDU.DUAL la Brașov, cât și de acordarea de expertiză în crearea Campusului pentru Învățământ Dual la Brașov.

Întâlnirea a avut o secțiune de prezentare a sistemului de învățământ dual din Germania și din România, pornind de la exemplul Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov, în perspectiva creării Campusului pentru Învățământ Dual și a necesității de a crea standarde profesionale la nivel național.

„Am avut astăzi o delegație din partea asociației de meșteșuguri din Germania, o structură care se ocupă de tot ceea ce ține de profesii, altele decât cele din curricula universitară. În Germania, toate acestea sunt standardizate la nivel central și există niște structuri care se ocupă la nivel regional de pregătirea centralizată și de asigurarea unui nivel calitativ coerent pe suprafața întregii țări, pentru pregătirea în aceste profesii. Cred că avem foarte multe lucruri de învățat, în contextul în care România își redefinește curriculele de învățământ dual și mecanismele de învățământ dual, pornind de la exemplele de bune practici de la Brașov, care au replicat modelul german în Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), și extinzând acest într-o formă scalabilă, ușor redimensionabilă, în contextul în care am aplicat pentru dezvoltarea unui campus de învățământ dual pe fonduri europene. Învățăm din bunele practici care au zeci de ani, aproximativ 60-70 de ani de experiență din Germania și extindem tot ceea ce are Brașovul de oferit în zona învățământului dual și vocațional, atât ca specializări, profesii care sunt cerute de piața muncii, cât și ca un fel de a menține în viață profesii mai puțin cunoscute, dar atât de importante pentru un oraș istoric, cum ar fi restauratori de orgi – situația atelierului din Hărman, sau fierari, dulgheri care să ne permită să reproducem și să refacem, să reabilităm clădiri istorice în toată splendoarea lor“, a declarat primarul Allen Coliban.

Federația Centrală a Meșteșugurilor Germane (Zentralverband des deutschen Handwerks – ZDH) este reprezentanta oficială în Bundestag a tuturor asociațiilor de meșteri, meșteșugari și meseriași din Germania, adică a aproximativ 1 milion de întreprinderi comerciale cu peste 5,6 milioane de angajați și 350.000 de stagiari. Alături de corporații, întreprinderile din ZDH reprezintă baza economiei germane. Pe lângă reprezentare în legislativul german, federația organizează partea de consultare publică în procesul de elaborare, modificare, ajustare a legislației specifice și manageriază centrele de formare profesională (la toate nivelurile, de la partea de administrare la partea de personal didactic).

Brașovul este un exemplu de bună practică în România în privința învățământului dual, prin SPGK, înființat în 2012, exemplu preluat la nivel național în prezent. Următoarea etapă a învățământului dual la Brașov este înființarea unui campus de educație la nivel preuniversitar și universitar, unul dintre cele 10 finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivel național. Proiectul, în valoare totală de aproximativ 144 de milioane de lei, este derulat de membrii Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual Brașov, consorțiu care a obținut avizul Ministerului Educației (nr 5/01.02.2023). Solicitarea de finanțare prin PNRR, în valoare de 104.150.220,15 lei fără TVA, a fost depusă de Primăria Brașov ca lider de proiect, în 7 martie 2023; în prezent se află în faza de evaluare, după ce s-a primit confirmarea de eligibilitate.

În octombrie 2022, la Brașov a avut loc cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”. Scopul conferinței a fost de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat. Printre cei care au luat cuvântul la eveniment s-au numărat ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, ES Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Michael Derrer, profesor la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din administrația centrală și locală și reprezentanți ai companiilor din zona Brașovului. Anul acesta, ediția a doua a conferinței se va desfășura tot în luna octombrie.

sursa: brasovcity.ro

Săptămâna verde pentru copiii din creșele brașovene

0

Peste 700 de copii cu vârste de până la 3 ani, din cele 9 creșe brașovene, au avut câteva zile pline de activități dedicate Săptămânii verzi, eveniment care se derulează și la nivelul  învățământului antepreșcolar.

În fiecare zi din perioada 15- 19 mai, cei mai mici brașoveni au învățat cum să planteze și să îngrijească florile, cum pot folosi materialele reciclabile sau cât de importantă este alimentația sănătoasă, bazată pe fructe și legume.

„În săptămâna 15-19 mai 2023, am implementat la nivelul Creșei Brașov programul național «Săptămâna verde», program la care au participat peste 700 de copii. Doamnele educator-puericultor din creșe au identificat, colectat și centralizat interesele și preocupările copiilor, au analizat oferta de propuneri din partea părinților ca urmare a aplicării chestionarelor, au centralizat opțiunile acestora și, astfel, am elaborat, la nivelul Creșei Brașov, Calendarul activităților educaționale, având alături de noi reprezentanți ai Comitetului de Părinți și aprobarea Consiliului de Administrație. Activitățile educaționale proiectate, desfășurate și evaluate au urmărit implicarea copiilor în explorarea și investigarea mediului natural. Prin urmare, au plantat flori, au pictat un tablou cu ajutorul materialelor reciclabile, au explorat, investigat mediul înconjurător, au realizat salate de fructe, au spus povești despre importanța apei în natură, au desfășurat diverse activități. Mulțumesc personalului creșei pentru reușita implementării acestui program și părinților, care au înțeles importanța parteneriatului creșă familie și ne-au sprijinit în derularea activităților” , a explicat Georgiana Buta, directorul „Creșa Brașov”.

Programul celor mici a cuprins o serie de activități practice, adaptate vârstei, care i-au ajutat să înțeleagă importanța unui mediu curat.

În prima zi din săptămâna verde, copiii au învățat cum să planteze și să îngrijească florile, pentru ca în ziua următoare să afle cât de importantă este apa pentru viață și cum pot să o păstreze curată. Miercurea a fost ziua dedicată reciclării: cei mici au putut să transforme ambalajele în opere de artă, iar joi au putut descoperi frumusețea naturii, studiind plantele, gâzele și păsările din curtea creșei.

Ultima zi a fost dedicată alimentației sănătoase, astfel că fiecare grupă de „pitici” a transformat fructele într-o salată gustoasă și sănătoasă. Programul „Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobată prin HG nr.59/2023 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin HG nr. 877/2018.

sursa: barsovcity.ro

Primăria Brașov va finanța proiectele dedicate special copiilor și tinerilor

0

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică Ghidul pentru finanțarea nerambursabilă pentru concursul local de proiecte pentru copii și tineri.

Pentru a putea susține inițiativele de creștere a implicării celor mai tineri cetățeni în dezvoltarea sănătoasă și în creșterea calității vieții, municipalitatea brașoveană va lansa o nouă linie de finanțare nerambursabilă a proiectelor care vizează copiii și tinerii din comunitatea noastră.

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care se stabilește care este procedura de finanțare a organizațiilor care vor să realizeze proiecte care au ca și grupuri țintă copiii și tinerii.

Conform Ghidului de finanțare lansat în dezbatere, proiectele sprijinite în cadrul acestui program vor trebui să contribuie la creșterea participării civice a tinerilor, la creșterea calității vieții copiilor și tinerilor din Brașov, la identificarea nevoilor de politici publice locale în domeniul sănătății copiilor și tinerilor și la creșterea sentimentului de apartenență la comunitatea Brașovului.

„Astăzi (luni, 22 mai, n.n.) am lansat în dezbatere publică Ghidul prin care ne propunem să finanțăm proiectele socio-educaționale dedicate copiilor și tinerilor din orașul nostru. Chiar dacă, până acum, aceste categorii beneficiau de finanțare nerambursabilă prin intermediul celorlalte ghiduri, de cultură, sociale sau de sport, este prima dată când lansăm o linie de finanțare special dedicată lor. Cu acest ghid, vom asigura sprijin financiar pentru proiectele prin care cei mai tineri dintre brașoveni sunt implicați în viața comunității și în protejarea mediului, pentru proiecte de educație în sănătate avându-i pe tineri ca și grup țintă și, nu în ultimul rând, pentru cele prin care copiii și tinerii vor cunoaște istoria locală, astfel încât să simtă că sunt parte a unei comunități”, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.

Prin această linie de finanțare sunt sprijinite proiectele ce implică copiii și tinerii în activități din următoarele domenii și categorii:

  • Educație pentru participare publică, care include programe cum ar fi: educarea copiilor și tinerilor și consolidarea gândirii critice, libertății de exprimare, pluralismului de opinii; combaterea discriminării, rasismului și urii din discursul public; combaterea știrilor false; combaterea manipulării din media etc.; informarea și promovarea programelor/evenimentelor municipiului Brașov care urmăresc să crească gradul de participare al copiilor și tinerilor la luarea deciziei publice.
  • Educație pentru mediu, cu activități cum ar fi: implicarea copiilor și tinerilor în păstrarea și protecția mediului natural; campanii de ecologizare, colectare selectivă, reutilizare deșeuri; educație pentru mediu și calitatea vieții, pentru combaterea poluării aerului, apei și solului; activități de promovare a patrimoniului natural din municipiul Brașov în rândul copiilor și tinerilor.
  • Educație pentru sănătate,  care include activități precum: identificarea nevoilor de intervenție pentru asigurarea sănătății copiilor și tinerilor, cercetări/analize cu privire la incidența problemelor de tip stomatologic, oftalmologic, postural (acțiuni asupra coloanei vertebrale), activitate sportivă etc.; activități pentru prevenirea consumului de droguri, alcool și tutun în rândul adolescenților și tinerilor și pentru promovarea alimentației sănătoase; prevenirea bolilor cu transmitere sexuală; educație pentru sănătate și crearea unui mediu de învățare și locuire sănătos.
  • Educație pentru istoria locală include mai multe tipuri de activități privind cunoașterea istoriei locale, printre care: diversificarea acțiunilor de cunoaștere și recunoaștere a patrimoniului istoric local ca parte a apartenenței la comunitatea Brașovului; petrecerea a timpului liber în activități cu potențial de cunoaștere și ulterior de promovare a patrimoniului istoric local; încurajarea și implicarea copiilor și tinerilor în activități pe protecție și conservare a patrimoniului istoric local; cunoașterea și promovarea istoriilor locale, a cartierelor, unităților de învățământ, obiectivelor și etimologiei spațiilor/zonelor (Gemenii, La Iepure, Valici, Mielu Alb etc.); utilizarea instrumentelor media (reportaje, fotografii și documentare) sau new media pentru îmbunătățirea participării copiilor și tinerilor în activități de protejare și conservare a patrimoniului istoric local.

Conform proiectului de ghid, solicitările de finanțare trebuie să vizeze copiii cu vârsta de până la 13 ani sau tinerii între 14 și 35 de ani.

Finanțarea nerambursabilă nu poate depăși 90% din valoarea totală a proiectului. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este de 40.000 lei.

Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre până în data de 12 iunie 2023, pe e-mail [email protected], către Primăria Brașov, Biroul Informații Publice și Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), e-mail [email protected].

sursa: brasovcity.ro

L-ați văzut? Un brașovean care a plecat în luna martie spre Arad este de negăsit

0
disparut brasov

Autoritățile din Brașov sunt în alertă după ce un bărbat în vârstă de 63 de ani domiciliat în municipiu, care a plecat pe 15 martie spre Arad, este de negăsit.

„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov efectuează verificări pentru identificarea unei persoane dispărute, după ce au fost sesizați astăzi, 23 mai a.c., cu privire la faptul că numitul Vasile Costel, în vârstă de 63 de ani, a plecat voluntar de la locuința sa din municipiul Brașov, județul Brașov, în data de 15.03.2023, spunând că urma să se deplaseze în municipiul Arad dar nu a mai revenit la locuința sa până în prezent.

Acesta are următoarele semnalmente: înăltimea de aproximativ 1.75 m., greutatea de aproximativ 90 kg, constituție corpolentă, păr negru grizonat, netuns, ochii căprui, ten măsliniu.

Nu se cunosc obiectele de vestimentație purtate.

Persoanele care pot furniza informații cu privire la bărbatul în cauză sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.” au transmis reprezentanții IPJ Brașov prin intermediul unui comunicat de presă.

Patru mașini distruse într-un accident rutier în Brașov

0
accident dn1 brasov

Patru mașini au fost avariate în urma unui accident rutier care a avut loc marți seară pe bulevardul Victoriei din Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, în jurul orei 22.30, Politia Municipiului Brașov-Biroul Rutier a fost sesizată cu privire la un accident rutier, ce a avut loc pe bld. Victoriei din municipiul Brașov, în apropierea intersecției cu str. Aleea Lăcrămioarelor.

Politistii rutieri s-au deplasat la fata locului, ocazie cu care au constatat cã în eveniment au fost implicate două autoturisme, care în dinamica accidentului au intrat în coliziune cu alte douã autoturisme stationate.

În urma impactului, douã victime au necesitat îngrijiri medicale.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare se efectueazã cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de “vãtãmare din culpã” pentru stabilirea împrejurãrilor comiterii accidentului.