Acasă Blog

Cum transformi casa într-un cămin călduros cu un șemineu. Sfaturile specialiștilor de la Stona

0

Un șemineu din marmura este secretul unei atmosfere calduroase, de poveste, chiar în casa ta. Specialiștii de la Stona vă oferă informații prețioase cu privire la construcția acestui element unic dintr-o locuință. Stona vă pune la dispoziție numeroase variante de marmură care se pretează pentru un șemineu atât online, pe stona.ro, cel mai mare depozit online de piatră naturală din România, cât și în depozitul/showroom-ul companiei din comuna Brazi, sat Popești, str. Părului nr. 82.

Nu este greu să te decizi că își dorești un șemineu în casă. Deciziile în genul acesta se iau ușor. Lucrurile devin puțin dificile doar în momentul în care ești pus față în față cu sute de modele, iar tu îți dorești să faci cea mai bună alegere.

Iată câteva dintre principalele aspecte ale șemineurilor din marmură, care vin în completarea unei atmosfere calde, de poveste, la propriu și la figurat.

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l ții minte tot timpul este că șemineul reprezintă o parte din casă, nu o piesă de mobilier, așa că atunci când cauți șemineul perfect pentru tine, raportează-te în primul rând la stilul arhitectural al casei, iar abia apoi la mobila din camera respectivă. În cazul în care camera este complet nemobilată, poți chiar alege mobila având ca referință șemineul.

Instalarea unui șemineu din marmură

Instalarea unui șemineu construit din marmură sau dintr-o altă piatră naturală este un job care trebuie făcut de un personal specializat pentru că sunt multe detalii de care se țin cont. Montajul sau instalarea unui șemineu se va face mai ușor în cazul în care acesta este construit în locul celui vechi, în cazul în care deja există unul în casă.

Dacă însă începi de la zero, atunci ia în considerarea că durata și costurile vor fi mai mari. În ciuda a ceea ce ai crede, bucuria de a-ți încălzi mâinile în fața focului nu este rezervată exclusiv persoanelor care locuiesc la casă. Șemineurile pot fi montate chiar și în apartamente, de obicei în living-urile din penthouse-uri, fără însă să fie nevoie de un coș de fum. Șemineurile din marmură completează design-ul casei tale, indiferent dacă acesta este unul clasic, tradițional sau minimalist.

Pașii pentru instalarea unui șemineu din marmură

Dacă te tentează să instalezi un șemineu în apartament, sunt multe opțiuni disponibile care nu necesită instalarea unui coș de fum. Una dintre cele mai la îndemână este instalarea unui șemineu electric pe care să-l plachezi cu marmură.

Prima dată, alege peretele pe care vrei să instalezi șemineul, iar apoi plachează-l pe exterior cu plăci de marmură (preferabil între 12×15 sau de 12×20”). Dacă ți-ai propus să-l instalezi singur alege plăci de o dimensiune care este ușor de manevrat.

Aplica ciment și mortar pe partea din spate a marmurei, apoi așază-le și lasă-le să se usuce. După ce s-au uscat complet, securizează șemineul în perete cu holșuruburi pentru a evita orice fel de evenimente neplăcute. Respectă toate instrucțiunile care vin cu produsul. (P)

Scări de aluminiu vs. scări metalice: Ce alegere este mai bună pentru tine?

0
scari aluminiu

Indiferent dacă ești în căutarea unei soluții pentru accesul la spații înalte în casa ta sau la locul de muncă, alegerea dintre scări de aluminiu sau scări metalice, fie că sunt pliabile sau culisante, poate fi dificilă. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale, iar decizia finală depinde de o serie de factori cum ar fi durabilitate, cost, întreținere, siguranță și design. În acest articol, vom explora aceste aspecte pentru a te ajuta să faci cea mai informată alegere.

Durabilitatea

Atunci când vine vorba de durabilitate, scările de aluminiu sunt adesea preferate datorită rezistenței lor la coroziune și ușurinței în manipulare. Pe de altă parte, scările metalice sunt recunoscute pentru robustețea lor, fiind mai potrivite pentru utilizări grele.

Puncte cheie despre durabilitate:

 • Scările de aluminiu nu ruginesc și sunt ideale pentru medii umede.
 • Scările metalice sunt mai rezistente la greutăți mari.

Costul

Costul inițial al scărilor de aluminiu poate fi mai mare comparativ cu cele metalice. Totuși, datorită durabilității lor sporite și întreținerii reduse, scările de aluminiu pot fi mai economice pe termen lung.

Comparății de prețuri și sfaturi pentru economisire:

 • Scările metalice sunt adesea mai accesibile la achiziție.
 • Costurile pe termen lung pot fi reduse cu scări de aluminiu datorită întreținerii minime.

Întreținerea

Scările de aluminiu sunt ușor de curățat și necesită puțină întreținere. În contrast, scările metalice pot necesita un tratament împotriva ruginii și o verificare periodică a îmbinărilor.

Pași de întreținere pentru fiecare tip:

 • Curățarea periodică a scărilor de aluminiu.
 • Verificarea și tratarea împotriva ruginii a scărilor metalice.

Siguranța

Siguranța este un aspect crucial în alegerea tipului de scară. Scările de aluminiu sunt ușoare și mai puțin susceptibile de a provoca accidente prin manipulare greșită, în timp ce scările metalice sunt mai stabile și pot susține greutăți mai mari.

Recomandări pentru asigurarea siguranței:

 • Alege scări de aluminiu pentru ușurință în manipulare.
 • Optează pentru scări metalice pentru stabilitate sporită.

Design și Estetică

Designul poate juca un rol important în alegerea scărilor. Scările de aluminiu oferă un aspect modern și sunt ușor de integrat în diverse medii. Scările metalice, pe de altă parte, pot avea un design mai industrial.

Idei de design și sfaturi pentru alegerea stilului potrivit:

 • Scările de aluminiu pentru un design contemporan.
 • Scările metalice pentru un stil industrial sau vintage.

Fie că optezi pentru scări de aluminiu sau metalice, pliabile sau culisante, alegerea corectă depinde de nevoile și preferințele tale specifice. Ține cont de factorii discutați, cum ar fi durabilitatea, costul, întreținerea, siguranța și designul, pentru a te asigura că decizia ta este cea mai bună pentru tine. Cu informațiile potrivite, poți alege scara care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, oferindu-ți siguranță, funcționalitate și stil.

De asemenea, este important să te gândești la modul în care scara se va integra în spațiul tău de locuit sau de lucru. O scară care se potrivește perfect într-un atelier industrial poate să nu fie la fel de adecvată pentru o casă modernă. În final, alegerea unei scări nu este doar o decizie practică, ci și una estetică. O scară bine aleasă poate completa designul interior sau exterior, adăugând valoare și funcționalitate spațiului tău. Așadar, ia-ți timpul necesar pentru a cerceta și a lua în considerare toate opțiunile disponibile, astfel încât să fii complet mulțumit de alegerea făcută.

(P)

Încep acțiunile de deratizare în Brașov. Anunțul Coral Impex

0

Societatea Coral Impex anunță demararea acțiunilor de deratizare pe raza domeniului public și privat din municipiul Brașov.

Astfel, în perioada 20 – 24.11.2023 în intervalul orar  08:00-20:00, va efectua acțiunea de deratizare pe raza domeniului public și privat al municipiului Brașov.

Produsul utilizat este:

 • COLBROM, sub forma de pastă de culoare albastră, avizat de Ministerul Sănătății;

Norma de utilizare este de 0,8 gr/mp. Capcanele de rozătoare sunt confecționate din plastic, de culoare neagră, prevăzute cu sistem de închidere, rezistente la umezeală, care  nu permit accesul copiilor sau al animalelor la substanța raticidă.

Rugăm cetățenii, în mod special copiii, bătrânii și deținătorii de animale de companie, să ia toate măsurile pentru a nu intra în contact direct cu momeala raticidă. Antidotul recomandat de producător, în cazul ingerării accidentale este vitamina K.

De asemenea, rugăm cetățenii municipiului Brașov să evite atingerea stațiilor de intoxicare precum și a produselor raticide, iar în situația în care vor semnala acțiuni de vandalism, distrugere și/sau sustragere a stațiilor de intoxicare amplasate pe domeniul public și privat al municipiului, să anunte politia locala, la nr. de tel: 0268/954.

În caz de inhalare, contact cu pielea, ochii sau ingerare măsurile care trebuie respectate sunt:

Pentru produsul Colbrom:

Inhalare: Se scoate subiectul la aer liber. Dacă subiectul înceteaza sa respire, administrați respirație artificială. Solicitați imediat sfat/atenție medicală.

Contactul cu pielea: Îndepărtați îmbrăcămintea contaminată. Se va face imediat duș. Solicitati imediat sfat/atenție medicală. Spălați hainele contaminate înainte de a le utiliza.

Contactul cu ochii: Scoateţi lentilele de contact, dacă există. Spălați imediat cu multă apă timp de cel puţin 15 minute, deschizând complet pleoapele. Dacă problema persistă, solicitați sfatul medicului.

Ingerare: Sunați imediat un medic. NU se va induce stare de vomă. Nu administrati nimic care nu este autorizat în mod expres de medic. Antidotul recomandat este vitamina K.

În cazul în care condițiile meteorologice vor impiedica desfășurarea acestor acțiuni, perioada de efectuare a activităților va fi reprogramată.

Rugăm cetățenii din raza administrativ teritorială a municipiului Brasov să respecte măsurile indicate în prezentul anunț.

Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii vă stăm la dispoziție la nr. de telefon 0268/331.299 sau e-mail: [email protected]

Primăria Brașov va construi un centru pentru persoanele cu dizabilități în cartierul Stupini

0
centru persoane cu dizabilitati

Consiliul Local a aprobat, în urmă cu câteva zile, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Valoarea investiției este de peste 25 de milioane de lei

Unul dintre obiectivele Municipalității în domeniul serviciilor sociale este acela de a acoperi o gamă cât mai largă din nevoile brașovenilor, la un nivel foarte ridicat din punct de vedere al standardelor de calitate. Pentru a putea realiza acest lucru și a oferi cele mai bune condiții, este necesar să investim în dezvoltarea de infrastructură adecvată acestor nevoi. Anul trecut am deschis un centru pentru protejarea victimelor violenței domestice, în acest an am finalizat investiția dedicată persoanelor fără adăpost, urmează centrele sociale de cartier, amenajate în fostele puncte termice, dar și construirea, de la 0 a unor facilități pentru anumite categorii de beneficiari. Un astfel de proiect este centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități, centru care va asigura recuperarea acestor persoane, dar și reintegrarea lor.

Săptămâna aceasta, proiectul centrului a trecut de una dintre etapele foarte importante, respectiv aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici.

„Continuăm să investim în infrastructura de servicii sociale. După ce anul trecut am deschis primul adăpost pentru victimele violenței domestice, iar în acest an Centrul pentru persoanele fără adăpost, urmează construirea unui centru pentru persoane cu dizabilități, în cartierul Stupini. În ultima ședință de Consiliu Local au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru această investiție. Valoarea ei se va ridica la 25 de milioane de lei, sumă pentru care căutăm finanțare prin PNRR. Prin acest nou centru, persoanele cu dizabilități vor avea acces atât la servicii de recuperare fizică, motorie și locomotorie, cât și la consiliere psihologică, terapie și activități care să-i ajute să fie cât mai integrați în comunitatea orașului nostru”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Centrul va fi construit în cartierul Stupini, pe str. Bârsei nr. 2, pe un teren aparținând Municipalității.

Pentru finanțarea acestei investiții, care se ridică conform SF-ului la valoarea de 25,6 milioane de lei, Primăria încearcă să atragă fonduri nerambursabile prin Planul național de redresare și reziliență.

Centrul pentru persoane cu dizabilități din Stupini va oferi următoarele servicii:

 • evaluare a nevoilor individuale şi a situaţiei beneficiarilor;
 • informare și consiliere socială/psihologică;
 • sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă;
 • logopedie sau psihoterapie;
 • recuperare/reabilitare funcțională;
 • terapii speciale, artterapie (modelaj, sculptură, pictură sau desen, decoraţiuni pe diverse materiale, artizanat, dans, muzică, teatru) sau terapie prin muzică;
 • stimulare psiho-senzorio-motorie;
 • terapie ocupaţională;
 • activităţi de tip vocaţional/ocupaţional.

Terenul pe care se propune amplasarea obiectivului investițional este proprietatea municipiului Brașov și are o suprafață de 1889 m.p.

Clădirea va avea un regim de înălțime parter, etaj și mansardă parțială, cu sistem de rampe și lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Acest centru va fi o clădire verde, asigurându-și energia printr-un sistem de pompe de căldură, montarea de panouri fotovoltaice și a unui sistem automatizat de umbrire pentru protejarea clădirii de temperaturile extreme din timpul de vară și de iarnă. De asemenea, o parte din acoperișul-terasă va fi înverzită.

Durata lucrărilor este estimată la 24 de luni.

sursa: brasovcity.ro

Brașovul va avea primul complex dedicat sporturilor urbane: Skatepark, BMX park și Roller park

0
skate-park-brasov

Primăria a semnat contractul pentru proiectarea și execuția complexului sportiv care va fi amenajat în zona pasajului Fartec, pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Constructorul are la dispoziție 18 luni pentru a amenaja cele trei parcuri sportive, atât documentația, cât și lucrările

Primăria Brașov a semnat astăzi contractul pentru elaborarea proiectului tehnic şi a execuției lucrărilor privind amenajarea complexului sportiv „Skatepark, Bmx Park, Roller Park“, în zona pasajului  Fartec. Amenajarea acestui complex presupune construirea a 3 parcuri tematice, cu zone destinate tuturor grupelor de vârstă, cu elemente specifice fiecăruia dintre cele 3 sporturi urbane.

Contractul a fost semnat cu Asocierea dintre S.C. Sport Play Systems SRL– lider, S.C. Electra Instal SRL, S.C. Ro-Verde Landscape SRL și S.C. Buildingplan.ro SRL, valoarea achiziției fiind de 9.968.445,4 lei, fără TVA.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, din care 4 luni proiectarea și 14 luni execuția lucrărilor.

,,Am ajuns la un moment important în realizarea unui proiect așteptat de mii de brașoveni, care au solicitat, public, în urmă cu doi ani, amenajarea acestui skatepark în zona Fartec. Este unul dintre exemplele de implicare a cetățenilor în luarea deciziilor, pentru că această inițiativă a venit de la comunitatea skaterilor, rollerilor și a celorlalți practicanți de sporturi urbane. Apoi aceeași comunitate s-a implicat în realizarea documentațiilor inițiale, a participat la dezbaterile publice pentru susținerea acestui proiect și tot ea va fi cea care, cu siguranță, ne va ajuta în faza de implementare. Mă bucur că am intrat în linie dreaptă cu realizarea acestei investiții și că firmele care vor realiza complexul sportiv au experiență în domeniu. Prin această investiție nu doar că răspundem unei nevoi reale a cetățenilor, dar și refuncționalizăm o zonă neutilizată, cea de sub pod, transformând-o într-un loc care va aduce multă bucurie, mai ales tinerilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Descriere investiție

Pump Track

Sub capătul de sud al pasajelor ce continuă Bulevardul Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Pump Track, cu o suprafață aproximativă de 825 mp. Acest traseu reprezintă un model de circuit des întâlnit printre practicanții sporturilor urbane, caracterizat de o serie de denivelări la nivelul suprafeței orizontale. Suprafața acestui traseu poate fi realizată atât din asfalt, cât și din beton, pentru o mai mare rezistență în timp.

La nivel de dotări, se propune construirea unei tribune, cu scopul de a oferi o imagine de la înălțime asupra circuitului, amplasarea unui food truck și a unei serii de mobilier specific spațiilor publice de reprezentare (potențiale concerte mici, festivaluri cu diferite tematici), grup sanitar și cișmea. Spațiul va fi dotat cu un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet. Tot din capitolul dotări, amintim și realizarea unor parcări de biciclete,  amplasarea unui dulap de reparații/service și crearea unui panou care să ofere instrucțiuni de utilizare a zonelor sportive.

Jump Park

Sub capătul de nord al pasajelor ce continuă Blvd. Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Jump Park,cu o suprafață de aproximativ 1085 mp. Acest parc este compus din două elemente cu grade diferite de dificultate și caracteristici distincte. Suprafața parcului va fi realizată din beton, iar integrarea în context se va face prin taluzări cu vegetație.

Și pentru acest parc s-a prevăzut o tribună care să ocupe 3 laturi ale capătului de pasaje. Proiectul prevede pentru această zonă amenajarea unui spațiu de scuar, care să facă legătura cu zona verde existentă și să ofere o legătură dinspre Strada Grigore Ureche. La aceasta se adaugă un spațiu de tip piață publică, care să descarce circulația pietonală de pe pod prin intermediul unei rampe în spirală și să facă legătura cu zona street park-ului. Și această zonă va fi prevăzută cu food truck și mobilier specific spațiilor publice de reprezentare (potențiale concerte mici, festivaluri cu diferite tematici), la care se adaugă un grup sanitar și o cișmea. Pe timp de noapte, întregul circuit sportiv va fi iluminat (la intradosul podului) pentru a putea extinde perioada de utilizare în condiții de maximă siguranță. De asemenea, spațiul va fi dotat cu un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet.

Street Park

Sub capătul de vest al pasajului Independenței, se propune amenajarea unui parc sportiv de timp STREET PARK cu o suprafață de aproximativ 1335 mp. Acest parc este realizat în lungul  pasajului, pe o lungime de aproape 80 metri liniari, și oferă o multitudine de elemente specifice zonelor urbane: scări, platforme cu rampe și țevi, pe care le găsim în mod curent și în oraș.

Și aici s-a amplasat o tribună, cu dublă orientare (atât spre parcul sportiv, cât si spre cealaltă parte), în speță o zona verde generoasă care în viitor poate fi dezvoltată cu funcție comunitară. Tribuna poate fi folosită atât în contextul unor viitoare competiții sportive, cât și în situații curente (de zi cu zi) pentru aparținători sau curioși.

Dotările prevăzute sunt aceleași ca în cazul celorlalte două parcuri. Pe timp de noapte, întregul circuit sportiv va fi iluminat, pentru a putea extinde perioada de utilizare în condiții de maximă siguranță. De asemenea, spațiul va fi dotat cu un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet.

Tot din capitolul dotări amintim și realizarea unor parcări de biciclete, amplasarea unui dulap de reparații/service și crearea unui panou, care să ofere instrucțiuni de utilizare a zonelor sportive.

sursa:brasovcity.ro

Brașov: A început amplasarea a încă opt toalete automatizate

0
wc automat brasov

Șase au fost instalate deja în Poiana Brașov, la Lacul Noua, în parcurile din Triaj și de pe b-dul Ștefan cel Mare, pe str. Zizinului (la Gemenii) și pe str. Brândușelor, la intersecție cu Alexandru Vlahuță. Urmează încă două în Parcul Dima și la Spitalul Județean. După executarea branșamentelor, acestea vor fi puse în funcțiune, Brașovul ajungând la 14 toalete automatizate

Primăria Brașov a început amplasarea toaletelor publice automatizate din a doua etapă a programului municipalității de asigurare a acestor servicii publice în toate zonele intens circulate.

După ce în prima parte a anului au fost amplasate 6  toalete publice automatizate, primăria și-a propus ca până la sfârșitul anului să pună în funcțiune alte 8, în zone intens circulate.

Primele 6 toalete din cea de a doua etapă au fost amplasate în Poiana Brașov, în zona stației RATBV, la lacul Noua, în parcul din Triaj (Hărmanului nr. 57); în parcul Hutchinson (b-dul Ștefan cel Mare), în zona Gemenii (str. Zizinului) și pe str. Brândușelor, la intersecția cu str. Alexandru Vlahuță. În zilele următoare vor fi amplasate și cele din Parcul Dima și de la Spitalul Județean. După racordarea la rețelele de curent, apă și canalizare, cele opt vor fi puse în funcțiune.

,,Din păcate, abia acum, după 30 de ani, Brașovul face aceste investiții în aceste servicii publice care există în orice țară civilizată. Iar aici vorbim atât de servicii pentru turiști, cât și pentru brașoveni, pentru că ele sunt amplasate atât în zone frecventate de cei care ne vizitează orașul, cum ar fi centrul istoric sau Poiana Brașov, cât și în zonele de agrement și relaxare pentru brașoveni sau în zonele intens circulate. Avem deja șase toalete automatizate funcționale și sperăm ca până la sfârșitul anului, să ajungem la 14. Majoritatea orașelor mari, inclusiv din România, au apelat la toalete automatizate, pentru că au costuri de întreținere mult mai mici față de cele clasice. Brașovul este un oraș civilizat, iar gradul de civilizație se reflectă și prin astfel de servicii, oferite public, în mod gratuit”, a precizat primarul Allen Coliban.

Potrivit specialiștilor, sistemul de toalete automatizate ales a fost cea mai simplă și ieftină soluție care poate să asigure cele mai bune condiții. Din punctul de vedere al valorii de achiziție, costul unei toalete automatizate, de 243.500 lei +TVA, este mult sub cel al construirii unei toalete noi, ca să nu mai vorbim despre timpul mult mai scurt de punere în funcțiune.

În ceea ce privește costurile de mentenanță și materialele necesare, costurile pentru toaletele automatizate, 1.800 de lei/lună, sunt mult mai mici, sub 20% din cele de la toaletele clasice, în condițiile în care acestea funcționează nonstop.

Majoritatea operațiunilor de igienizare și utilizare au la bază sisteme automate: accesul se face fără atingerea unui buton fizic, spălarea și uscarea mâinilor se face pe baza unor senzori, curățarea vasului, a chiuvetei și a podelei se face, de asemenea, automatizat.

Toaletele automatizate sunt dotate cu:

 • sistem automat de spălare, dezinfectare și uscare a vasului de toaletă;
 • sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei;
 • sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare;
 • sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă și ale uscătorului de mâini;
 • sistem automat dotat cu senzori pentru distribuirea hârtiei igienice;
 • sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori și termostat (încălzirea se face prin convectoare electrice, curenții de aer cald fiind direcționați spre interiorul cabinei toaletei, dar se asigură și aer cald în interiorul camerei tehnice, pentru a preveni înghețarea instalației de apă menajeră);
 • sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcționare a toaletei automate, inclusiv a consumabilelor. Informațiile îi sunt transmise automat operatorului care asigură mentenanța;
 • sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie;
 • sistem acustic cu instrucțiuni vocale, inclusiv în mai multe limbi de circulație internațională, pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta;
 • sistem electronic automat pentru acces/ieșire din toaletă;
 • sistem de siguranță „S.O.S.” cu buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice;
 • sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea și curățarea toaletei înainte de ieșirea utilizatorului din cabină;
 • sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare.

Alte zone propuse pentru instalarea de toalete în următorii ani sunt: Parcul Ursu, Parcul La Iepure, zona Modarom, Poiana Brașov, Craiter – Pavilioane CFR, str. Soarelui – zona terenuri de sport, str. Carpaților – Zorilor, str. Castanilor – 15 Noiembrie, Zona Rapid – B-dul Victoriei, zona Onix – B-dul Griviței, parc str. Agricultorilor – Bartolomeu, Zona Complex Cerna – Olteț.

sursa: brasovcity.ro

Erasmus și E-twinning, rețeta de succes în formare de competențe necesare pe piața muncii

0
erasmus etwinning scoala halchiu

Domeniul educațional a trecut în ultimii ani prin transformări fundamentale. Metode, cum ar fi flipped classroom, abordarea bazată pe sarcini și accentul pe diferențiere au transformat procesul de învățare a limbilor străine.

Pandemia, clar a accelerat aceste trenduri. Avem un nou profil al celui care învață, care necesită noi conținuturi și noi instrumente de învățare (metode, mijloace, strategii). Întrebarea este cum putem preda noilor generații?

Accesul la informație se întâmplă oriunde, fie în clasă, fie în mediul virtual, prezența fizică nemaifiind o problemă. Mai mult de atât, capacitatea de concentrare a atenției tinde să devină din ce în ce mai scurtă din cauza expunerii la conținuturile scurte din mediul online (generația TikTok, poveștile de pe Instagram sau Facebook).

Gratificarea imediată și feedback-ul aproape constant sunt foarte importante pentru noua generație. În plus, asistăm la o mare diversitate de persoane care învață, care necesită mai multă atenție, așa numiții neurodivergent learners pe care ne propunem să-i identificăm, să-i luăm în calcul și să-i includem în grupurile din care fac parte.

Ca să răspundem tuturor acestor provocări, rolul profesorului care predă limbi străine trebuie reconsiderat. E clar că pe lângă transmiterea de informații, profesorul trebuie să devină partener, antrenor care încurajează, motivează și orientează elevii, care le oferă feedback constant, îi implică în procesul de evaluare, ajungând astfel la o evaluare formativă. Pentru aceasta este nevoie să regândim modul în care îi formăm pe profesori și pe elevi pentru a avea cele mai bune rezultate.

Directorul Școlii Gimnaziale Hălchiu, Daniel Teodor Călin, împreună cu echipa de proiecte alcătuită din Monica Avadănii, profesor pentru învățământul primar și Elena Irimie, profesor de Limba engleză, au decis că o modalitate excelentă ar fi implicarea elevilor și profesorilor noștri în proiecte E-twinning și Erasmus. Pornind de la proiectul E-twinning L@nguages4@ll a cărui fondatoare este Fatma Kul, profesor de Limba engleză de la SALIHLI 50. YIL ORTAOKULU, Turcia, în parteneriat cu CPR ADERSA 1, Spania (coordonator), Escola Secundária Dr. Joaquim Gomes Ferreira Alves, Valadares, Vila Nova de Gaia, Portugalia, am depus o aplicație în cadrul programului Erasmus, proiecte de parteneriat strategic-acțiune cheie 2  și astfel am obținut o finanțare de 60.000 EUR, conform contractul 2022-1-ES01-KA210-SCH-000083536, aprobat de Agenția Națională din Spania Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE).

Obiectivele proiectului L@ngu@ges4@ll 2022-1-ES01-KA210-SCH-000083536 sunt:

 1. să ofere profesorilor instrumente și metode pentru a promova și a evalua competentențe lingvistice și digitale;
 2. să îmbunătățescă cunoștințele și capacitatea de conștientizare a elevilor în legătură cu importanța învățării limbii engleze și dezvoltarea competențelor digitale;
 3. să le dezvolte elevilor competențe lingvistice (limba engleză) și competențe digitale.

Proiectul presupune realizarea a patru mobilități în cele patru țări de unde provin partenerii. Prima mobilitate a avut loc în România în perioada 15-20 mai 2023. Activitățile au reunit 12 elevi și 8 profesori din cele patru țări partenere. Din Spania au participat profesorii Juan Luis Ruiz Palma și Julia Lorca, din Portugalia, Cândida Grijó și Helena Reis, iar din Turcia, Fatma Kul și Erkam Güneş. Programul a  fost variat, cuprinzând activități precum vânătoare de comori, ateliere de lucru, vizite de studiu, vizite culturale.

Prima zi a debutat cu ceremonia de bun-venit și prezentarea delegațiilor. Pentru o mai bună cunoștere a culturii românești, elevii școlii noastre au pregătit un scurt program de cântece și dansuri populare din România.

A urmat vizitarea școlii, activități de spargere a gheții pentru elevi, iar pentru profesori o întâlnire metodică și de management al proiectului. De asemenea, prin intermediul unei vânători de comori și pornind de la legenda întemeietorului satului Hălchiu, Cavalerul Fulkun, profesorii și elevii au cunoscut cele mai importante obiective turistice din localitatea gazdă.

Au vizitat Biserica Evanghelică, cladirea primăriei, unde domnul primar Ioan Gârbacea i-a întâmpinat și le-a prezentat informații despre Hălchiu și Biserica Ortodoxă Sfinții Mihail și Gavriil.

Ziua a doua a constat în organizarea a trei ateliere de lucru: atelierul în urma căruia a rezultat logo-ul proiectului, un atelier de activități muzicale în care elevii s-au bucurat să încerce cântatul la foaia de copt, cu boomwhackers, au experimentat percuția corporală și cântatul cu ajutorul instrumentelor. A fost un prilej foarte bun în care elevii din toate țările partnere și au arătat talentul. Al treilea atelier a constat în interpretarea unor piese de teatru. Elevii au format echipe mixte cu parteneri din cele patru țări și au pus în scenă piese de teatru.

În a treia zi, captivați de povestea contelui Dracula, dorința tuturor a fost să viziteze Castelul Bran unde s-au bucurat de o frumoasă lecție de istorie presărată cu detalii care ridică un văl de mister asupra castelului, fâcând loc poveștilor cu vârcolaci și vampiri. De asemenea, au vizitat și Dinopark, de la Râșnov, un muzeu în aer liber care le-a propus un traseu impresionant cu peste 120 de dinozauri în mărime naturală.

În a patra zi, elevi și profesori deopotrivă, s-au bucurat de savoarea ciocolatei pe care au gătit-o împreună. Au studiat modul în care se cultivă și se prelucrează cacaua, au citit despre tradiții din diferite părți ale lumii despre cum se face ciocolată, care sunt ingredientele de bază, iar apoi au fost ei înșiși creatori ai unei savuroase rețete de ciocolată cu stafide și nuci prăjite pe care au gustat-o la final de proiect. Adina Bocioc, deținătoarea școlii private de limbi străine Smart Junior, ne-a oferit ocazia de a asista la orele dumneaei, de a ne prezenta metode atractive de spargere a gheții. Toți participanții s-au prezentat în moduri inedite, au discutat despre interesele lor, despre activitățile preferate, despre ce le place și ce nu le place, au răspuns la un scurt quiz despre Marea Britanie și s-au jucat Hot potato.

Ziua a cincea a constat în evaluarea obiectivelor propuse a fi realizate odată cu efectuarea vizitei în Romania: crearea unor spații colaborative (website cu piese de teatru și fișe de lucru pentru exersarea elementelor de vocabular, un drive cu diferite materiale create de elevi-poster, logo, prezentările școlilor, fotografii, materiale video, fișe de lucru cu exerciții preluate de la Smart Junior, rețete de ciocolată și alte exemple de bune practici), formarea de competențe digitale pentru elevi și profesori, noi metode de predare pentru profesori (actorie, atelierul de gătit), un site cu jocuri unde elevii pot exersa limba engleză. Festivitatea de înmânare a certificatelor de participare i-a provocat pe oaspeți să îmbrace costumul românesc și să asculte cântece tradiționale. Partea cea mai plăcută a fost degustarea prăjiturilor cu specific românesc pe care mămicile harnice ale copiilor le-au pregătit pentru oaspeți.

Activitățile realizate în timpul mobilității din România au contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor proiectului. Sarcinile au avut la baza cooperarea între cele patru echipe internaționale și schimbul de bune practici. Participanții au plecat cu amintiri frumoase, impresionați fiind de tradițiile românești și de atracțiile turistice, manifestându-și dorința de a reveni în România.

2023 este declarat anul european al competențelor. Credem că programul Erasmus este răspunsul perfect pentru nevoile cadrelor didactice și ale elevilor despre care vorbeam la începutul articolului. Oferă cadrul propice pentru a da un nou impuls învățării, sprijinind inovarea, cooperarea și formarea de competențe esențiale pe piața muncii.

Brașov: Se redeschide Cinema Modern

0

Este cel de al treilea cinematograf, după Patria și Astra, reabilitat de municipalitate și redeschis brașovenilor. Primul eveniment găzduit de „Modern“ este Dracula Film Festival, cofinanțat de Primăria Brașov. Urmează dezvoltarea de infrastructură culturală și în alte cartiere, prin refuncționalizarea fostelor centrale termice

După aproape 15 ani, cinematograful Modern își redeschide porțile cinefililor brașoveni și găzduiește, împreună cu cinematograful Astra, cea de a unsprezecea ediție a festivalului internațional de film fantastic de la Brașov, Dracula Film Festival, care se desfășoară de astăzi și până în data de 29 octombrie.

Modern este unul dintre cinematografele construite înainte de revoluție și care, în perioada administrării de către RADEF RomâniaFilm, au fost închise din cauza pierderilor pe care le produceau. Ulterior, Guvernul României a luat decizia de a trece în proprietatea autorităților locale aceste cinematografe, pentru a fi reabilitate și readuse în circuitul public.

În cazul Modernului, RADEF a renunțat la difuzarea de filme în acest cinematograf din 2010, după ce, anterior, a închiriat una dintre săli, care a fost transformată în club de noapte.

Odată cu preluarea cinematografului Modern, municipalitatea l-a reabilitat și l-a transformat într-un centru cultural, dedicat, în primul rând, copiilor și tinerilor, prin amenajarea a două săli multifuncționale pentru proiecția de filme și pentru spectacole, inclusiv pentru serbările celor mici.

„Mă bucur că ne aflăm în sala mare a Cinematografului Modern, viitor centru multifuncțional pentru tineret. Este prima dată când redeschidem publicului această sală, și o facem cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Dracula Film Festival, care debutează în această seară, la Modern, dar și la Cinematograful Astra, și va dura din 25 până în 29 octombrie. Ulterior, acest loc va găzdui activități educative din zona culturii, cât și din zona științei. Vom muta aici, în foaierul Modern, Muzeul de Științe și toată această infrastructură este deschisă totodată și școlilor, pentru activități de colaborare cu Centrul Cultural Apollonia”, a explicat primarul Allen Coliban.

Totodată, primarul a subliniat și importanța deschiderii a cât mai multor spații multiculturale și multifuncționale în interiorul cartierelor, Modernul fiind primul dintre acestea.

,,Avem infrastructură culturală nu doar în centrul istoric, avem și în cartiere. Urmează mai multe foste centrale termice care sunt în fază de expertizare și documentații tehnice, urmează lucrările la acestea, pentru a le converti în infrastructura de care cartierele Brașovului au nevoie, fie că ne referim la centre medicale de permanență – acolo unde cartierele nu au deja aceste funcțiuni, centre sociale, dar și centre pentru tineret și centre culturale, chiar bibliotecă de cartier. Un prim astfel de centru va fi pe strada Octavian Goga. Sper să începem lucrările de reamenajare anul viitor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Deschis la sfârșitul anilor ’70, la parterul unui bloc, Modern era singurul cinematograf din Brașov cu mai multe săli. Cea mai mare dintre cele trei săli avea 350 de locuri, iar cea mai mică, 100 de locuri. După 1990, sala B (Bulevard) a devenit club de noapte, după ce RADEF a închiriat-o unei societăți private. Singura sală în care s-au difuzat filme până în 2010 a fost sala mare, după care, din cauza pierderilor financiare, și aceasta a fost închisă.

După trecerea în proprietatea municipiului, alături de fostele cinematografe Astra și Popular, Modern a intrat în reparații capitale.

Astfel, fostul cinematograf a devenit primul centru multifuncțional dedicat copiilor și tinerilor, în care, în cadrul unor proiecte derulate de Centrul Cultural Apollonia, se vor îmbina educația, cultura și știința, iar Modernul va găzdui activități educative, dedicate preșcolarilor și elevilor.

Modernul își va păstra și destinația de cinematograf, oferindu-le brașovenilor posibilitatea să vizioneze filme.

În același timp, Modernul va fi și un spațiu pentru evenimente culturale, pentru că cele două săli permit organizarea de spectacole, inclusiv serbările copiilor de la grădinițele și școlile din Brașov.

„Sunt foarte bucuros că se deschide și cinematograful Modern, prin prezența aici a unui festival important atât pentru Brașov, cât și pentru întreaga țară, «Dracula Film Festival». În viitoarele luni aici va funcționa Muzeul de Științe, vor fi și proiecții de film destinate în special tinerilor, proiecții ce vor crea un fel de stagiune a cinematografului Modern aici, pe Bulevardul Griviței. În viitor, am propus ca acest spațiu să devină un spațiu educațional pentru școlari, pentru preșcolari și pentru tineri în general, care să cuprindă niște module educaționale atât pe zona culturală, cât și pe zona științifică, astfel încât la sfârșitul unui an, cei care au venit la Modern să poată pleca de aici cu niște cunoștințe temeinice. Dacă vreți, un fel de «Școala altfel» făcută altfel”, a explicat Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia, instituția municipalității care administrează acest cinematograf.

Sala mare (fosta sală A, cu 350 locuri) a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film cu o capacitate de maxim 186 locuri.

Fosta sală B, care până la închiderea clădirii a avut destinația de club, a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film, cu o capacitate de maxim 110 locuri.

În fosta sală C a fost amenajat un vestiar pentru copii.

Primul eveniment găzduit de cinematograful Modern după reabilitare este Festivalul internațional de film fantastic „Dracula Film Festival“, care se desfășoară în perioada 25 – 29 octombrie.

Deschiderea cinematografului se va face cu unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, Five Nights at Freddy’s, realizat după videogame-ul cu același nume, film prezentat în avanpremieră.

În decursul a doar două luni de la lansare, trailer-ul filmului a strâns peste 25 de milioane de vizualizări, ceea ce arată că publicul îl așteaptă cu entuziasm.

,,Suntem la Cinema Modern, una dintre sălile Dracula Film Festival. Aici vom avea în această seară avanpremiera filmului «Five Nights at Freddy’s», iar începând de mâine vor fi filmele din competiția de lungmetraj și din competițiile de scurt metraj. Avem două competiții, aici, de scurt metraje internaționale și scurt metraje românești. Tot la Cinema Modern, în ultima zi, duminică, pe 29 octombrie, avem Ziua Gopo, cu trei filme fantastice, regizate de către Ion Popescu Gopo și care vor fi prezentate de doamna Irina-Margareta Nistor. La Cinema Astra, care este a doua locație a festivalului, vom avea și acolo deschiderea oficială astăzi, cu un cine-concert pe filmul clasic «Dracula» din 1931, cu Bela Lugosi, iar în continuare filme cu invitați străini, dar și invitați din țară. De exemplu, vom da în avanpremieră în Brașov «Warboy» al lui Marian Crișan, care va sta și la o sesiune de Q&A după film”, a spus Marian Gîlea, președintele Asociației Funzin, organizatorul Dracula Film Festival.

El i-a invitat pe brașoveni și turiști să participe și la cea mai nouă secțiune a acestui festival, Dracula Fantasy Con.

,,Ce mai este important de spus despre Dracula Film Festival este că începând cu acest an avem ediția pilot la Dracula Fantasy Con, care va avea loc la Cinema Astra, la mansardă, la etajul 2, unde vom avea o zonă de gaming, zonă de boardgames, zonă de carte și o alee a artiștilor grafici care vor desena și vor face sesiuni de livedrawing. Vă așteptăm la Dracula Film Festival de astăzi, 25 octombrie, până duminică, 29 octombrie. Mai multe informații găsiți pe site-ul draculafilm.ro”, a subliniat Marian Gâlea.

A XI-a ediție al festivalului internațional de film fantastic de la Brașov, Dracula Film Festival, are loc în perioada 25-29 octombrieși aduce peste 3000 de producții, din aproape 140 de țări, înscrise în diversele competiții ale Dracula Film Festival în 2023, proiecții de filme recompensate cu premii prestigioase sau prezentate în premieră mondial la cinematografele Astra și Modern.

Evenimentul este susținut de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale cu suma de 185.000 de lei, în cadrul categoriei  ,,Proiecte mari”, aria tematică ,,Arte vizuale”.

În afară de avanpremiere precum „Five Nights at Freddy’s“ sau „The Marsh King’s Daughter“ și a filmelor din competiții, toate prezentate în premieră națională sau chiar europeană, programul conține inclusiv aniversări ale unor filme-cult precum „Torso“ (1973) al lui Sergio Martino, considerat primul slasher din istoria cinematografiei, sau SF-ul regizat de Enzo G. Castellari, „Warriors of the Wasteland“ (1983), la care se adaugă clasicele „Faust“(1926, r: F.W. Murnau) şi „Dracula“ (1931, r: Tod Browning), ce stau la baza cine-concertelor susținute live la Braşov de către artistul mexican de electronică Murcof și reputatul chitarist italian Massimo Zamboni.

Cele 4 secțiuni ale festivalului vor fi: Competiția de lung metraj – 10 filme selecționate; Competițiile de scurtmetraj internaționale și filme de scurtmetraj românești, Competiția Dracula Digital – filme de scurtmetraj realizate cu telefonul mobil și Trofeul Onorific Contele Dracula. În cadrul acestui eveniment se va desfășura și prima ediție a Dracula Fantasy Con, care va aduce la Brașov (Cinema Astra, etaj 2 , mansardă, intrarea gratuită) o selecție de activități, dedicate iubitorilor de fantasy – de la gaming la lansări de carte, la ateliere de desen sau puncte de vânzare figurine, board games sau cărți fantasy & horror.

sursa: brasovcity.ro

Care sunt diferențele între marmură, granit, travertin, calcar, sandstone, ardezie sau onix? Pe toate le găsești la Algabeth!

0
piatra algabeth

Secretul unei proprietăți valoroase constă în alegerea corectă a materialelor de construcții. Specialiștii Algabeth ne explică diferențele dintre marmură, granit, travertin, calcar, sandstone sau onix.

În depozitul Algabeth din comuna Brazi, sat Popești, strada Parului nr.82 găsiți o gamă variată de modele de piatră disponibilă și online pe algabeth.ro.

Dacă vreți să vă construiți sau să vă modernizați proprietatea, Algabeth vă prezintă toate opțiunile disponibile în magazinul companiei, precum și proprietățile fiecărui tip de piatră.

Marmură
Marmura este compusă din minerale de carbonat într-o formă recristalizată – cel mai frecvent, dolomit sau calcit. Altfel spus, marmura este un mozaic al cristalelor. Aceste cristale de carbonat conferă marmurei strălucire și durabilitate.

Granit
Granitul este o rocă magmatică masivă, cu granulație grosolană, formată la mari adâncimi. Acesta este format din lavă care s-a răcit cu timpul și a devenit rece și grea. În etapa de răcire, granitul devine atât de tare încât este considerat al doilea material după diamant, atunci când vine vorba de duritate și rezistență.

Travertin
Travertinul este o rocă sedimentară poroasă de calcar, ce poate avea o culoare gălbuie până la brună. Roca ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonați, ioni de carbonat de calciu și bioxid de carbon. În general, travertinul este poros.

Calcar
Calcarul este o rocă sedimentară de culoare albă, cenușie sau galbenă, compusă în special din minerale de calcit și aragonit. Calcarele se formează în general din sedimente biogene, dar se mai pot forma și prin reacții chimice sau procese clastice.

Onix
Onixul este o rocă cu suprafața netedă și ușor poroasă, ce are la bază calcitul. Denumirea sa este derivată din cuvântul grecesc „onyx”. Această piatră naturală este disponibilă într-o varietate de culori și aparține de mineralele din grupa cuarțului, la fel ca și agatul.

Sandstone
Sandstone-ul este o rocă sedimentară compusă din particule minerale, pietricele sau materie organică de mărimea granulelor de nisip. Materialul conține de asemenea un liant care unește toate granulele de nisip și care poate conține o serie de particule de sedimente sau argilă care ocupă spațiul dintre aceste granule. Această piatră naturală se împarte în patru categorii: siltit, șist argilos sau argilit și conglomerat. Ardezie

Ardezia
Ardezia este o rocă de origine sedimentară, formată din gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, întărită datorită presiunii. Ardezia poate conține cantități variabile de cuarț sau feldspat. Aceasta se prezintă sub formă de foi, de obicei într-o culoare opac albastru închis, care se pot desface ușor în plăci subțiri.

Pe lângă tipurile de piatră prezentate mai sus, în magazinul Algabeth mai găsiți și alte materiale, precum șist și cuarțit.

Sunteți așteptați să descoperiți modelele fiecărui tip de piatră pe algabeth.ro!  (P)

Pe lângă tipurile de piatră prezentate mai sus, în magazinul Algabeth mai găsiți și alte materiale, precum șist și cuarțit.

Sunteți așteptați să descoperiți modelele fiecărui tip de piatră pe algabeth.ro! (P)

Primul parc din cartierul Bartolomeu a primit avizul Comisiei de Circulație

0

Pe 30.000 m.p., primăria va amenaja un parc pe strada Lânii, cu locuri de joacă, teren pentru sport și fitness, spațiu pentru animalele de companie, amfiteatru cu scenă și alei pentru biciclete

Unul dintre proiectele discutate și avizate de Comisia de Circulație în ședința de joi, 19 octombrie, este cel referitor la amenajarea unui parc pe strada Lânii, vis-a-vis de Serviciul de Protecția a Plantelor, proiect aflat în faza de studiu de fezabilitate. Parcul se va amenaja pe o suprafață de 31.080 de m.p., teren aflat în proprietatea Municipiului. În aceeași zonă, primăria ia în calcul amenajarea unui al doilea parc, cu alte facilități, tot pe un teren aflat în proprietate publică.

„Astăzi (joi, n.n.)am obținut avizul de circulație pentru amenajarea primului parc din cartierul Bartolomeu Nord, o zonă în dezvoltare continuă care nu a avut niciodată o astfel de facilitate. Este vorba de un parc de 3 hectare, cu toate dotările necesare, de la zone înverzite, cu gazon și copaci, la locuri de joacă pentru cei mici, dar și pentru copii mai mari, teren pentru sport și fitness, zonă pentru animalele de companie, foișoare de recreere, cișmele, zonă de amfiteatru cu scenă pentru organizarea de evenimente, alei pentru biciclete și pietonale. Proiectul acestui parc va fi prezentat Consiliului Local spre aprobare, cel târziu, în ședința ordinară din luna noiembrie. Este nu doar primul parc amenajat vreodată în Bartolomeu Nord – Avantgarden, dar este și primul din programul nostru dedicat acestui cartier. Suntem în faza de documentații pentru un al doilea parc, în aceeași zonă, iar în Avantgarden analizăm alte două locații care ar putea deveni parcuri, dintre care unul este deja prevăzut în PUZ ca și zonă verde.”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform proiectului pentru amenajarea acestui parc, zona verde va ocupa peste 22.000 de metri pătrați, care cuprinde suprafețe cu gazon, cu arbori și arbuști și cu flori perene. Pe lângă zona verde vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii de până la 6 ani și pentru copii mai mari, teren de fitness, un teren destinat animalelor de companie, două foișoare de recreere, un amfiteatru cu scenă, care va găzdui evenimente în aer liber, cișmele, alei pentru biciclete și pietonale, toalete și locuri de parcare.

Alte proiecte avizate în Comisia de circulație

În Comisia de Circulație de joi, 19.10.2023, au mai fost avizate următoarele propuneri de reglementare a circulației pe domeniul public:

 1. Solicitările S.C. MACOVI CLUB pentru îmbunătățire elemente geometrice acces către Sitei nr. 53 – 57, construire zid de sprijin – faza D.T.A.C. și pentru construire locuință colectivă mică și împrejmuire” – la aceeași adresă;
 2. Solicitarea Garnizoanei Brașov pentru restricțiile de circulație ocazionate de „Ziua Armatei”, în data de 25.10.2023, între orele 10.15 – 10.35, pe Str. Cpt. Ilie Birt, intersecția cu Str. Constantin Brâncoveanu în zona Pieței Unirii până la intersecția cu Str. Băilor, respectiv Str. Prundului, a primit avizul Comisiei de Circulație;
 3. De asemenea, și solicitarea privind introducerea unor restricții de circulație pentru desfășurarea Crosului 15 Noiembrie, în data de 12.11.2023, de la ora 09.00, a fost avizată.

Aceasta se va desfășura pe traseul: START: Parcul Industrial Roman – Str. Poienelor – Calea București – Spitalul Județean – Spitalul Astra – Intersecția ”Trei Alimentare” – Bd. 15 Noiembrie – Centrul Civic – Biserica de Lemn – Hidromecanica/AFI – Tribunalul Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu – Modarom.

Totodată, în perioada 11.11.2023 – 12.11.2023, circulația rutieră pe Bd. Eroilor, tronson cuprins între Magazinul STAR și Modarom, va fi închisă;

 • Și solicitările consilierului local Sebastian Ichim, prin Serviciul Amenajare Drumuri Publice și siguranța circulației  au fost avizate:
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni pe str. Ioan Popasu, înainte de intersecția cu str. Emanoil Bernfeld;
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni pe str. Ioan Popasu la intersecția cu str. Ioan Ursu;
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni pe str. Ioan Ursu, la intersecția cu str. Ioan Popasu;
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni în zona bisericii de pe str. Ioan Ursu;
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni pe Aleea Adrian Păunescu, la intersecția cu str. Nicolae Labiș;
 • amenajarea unei treceri pentru pietoni pe str. Nicolae Labiș, înainte de intersecția cu str. Liviu Rebreanu.

La toate trecerile de pietoni avizate se va realiza semnalizarea acestora pe verticală, iar înainte de amenajarea lor se va realiza iluminatul aferent corespunzător.

 • Au fost avizate și solicitările de amplasare a unor stâlpi antiparcare pe Calea Feldioarei, în zona Școlii Montessori, și de montare a cinci separatoare de sens pentru facilitarea accesului în curtea imobilului de pe str. Avram Iancu nr. 43

sursa: brasovcity.ro