Candidaților care obțin peste 3%, statul român le decontează până la 10 milioane de dolari din campania pentru prezidențiale. Suma este fabuloasă și este suportată din contribuțiile tuturor românilor.
„Există un plafon, contribuțiile pot fi de maximum 20.000 de salarii minime pe economie”, a explicat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP).
Conform legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat la prezidențiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) în campania electorală, din contribuții și donații, bani pe care apoi AEP îi returnează. Pentru a primi banii înapoi de la stat, „candidații trebuie să aibă acte doveditoare” pentru cheltuielile efectuate în campanie.
De aici începe jocul. Fiecare candidat are cheltuieli, însă cu greu poate să creadă și un naiv că se cheltuiesc până la 10 milioane de dolari (echivalentul în lei), de către candidații care abia dacă printează câteva materiale electorale sau postează de câteva ori pe rețelele de socializare. E drept că pot încheia contracte cu terți, pe valori mult supraevaluate, dar tot este greu să justifice astfel de sume.
Așa apare și explicația pentru care sunt tot felul de candidați, ei înșiși conștienți de faptul că nu au nici cea mai mică șansă pentru a intra măcar în turul 2. În spatele unora se află niște băieți deștepți, al căror unic scop este să încerce să obțină cele 3 procente, care ar permite decontarea cheltuielilor. Rezultatul de ieri i-a lăsat pe mulți cu ”buza umflată”, respectiv cu cheltuielile reale și fi cu cele fictive nedecontate.