Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că testele rapide pentru depistarea coronavirusului încep să fie folosite și în România. Acestea vor folosi, cu precădere, pentru cazurile cu mulți contacți și cu probabilitate mare de infectare și mai acolo unde există suspiciunea de contaminare a personalului din instituții, care trebuie să rămână funcționale, scrie G4media.ro
În prezent, testarea pentru coronavirus se desfășoară în două spitale din București și la câte unul Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, Constanța și Brașov, unde există câte un aparat PCR, care aplică o metodă biochimică de sinteză numită reacție de polimerizare în lanț. Testarea durează însă 3-4 ore.
Nelu Tătaru a explicat că până acum România a făcut teste la persoanele care vin din zonele de focar sau au fost în contact cu o persoană infectată, precum și teste santinelă la persoanele care au simptome specifice, dar care nu vin dintr-o regiune considerată „roșie”.
Acum se va trece la folosirea testelor rapide, care „au o sensibilitate mai mică, dar ne pot conduce spre calea de urmat”, a spus secretarul de stat.
„Încep să se folosească de acum, acolo unde există o probabilitate mare de infectare și contacți foarte mulți. Vom face testare de masă mai ales în instituțiile în care sunt contacți, pentru că instituțiile trebuie să rămână funcționale în această perioadă”, a explicat Nelu Tătaru, conform sursei citate.
Nelu Tătaru a mai spus că, în plus față spitalele unde se fac acum testările, mai există un astfel de aparat la Direcția de Sănătate Publică Iași și încă 23 la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, folosite de autoritate în depistarea gripei aviare de exemplu, deoarece coronavirusurile se manifestă în primul rând la animale.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că sunt folosite deja și aparate de la ANSVSA, însă cu personal medical din sistemul de sănătate.
De asemenea, ministerul a cerut tuturor spitalelor să achiziționeze câte un astfel de aparat, care este decontat din bugetul Ministerului Sănătății, prin programul național de combatere a bolilor transmisibile.
„Interesul nostru este să creștem capacitatea de testare, care ne va folosi și în viitor, pentru alte epidemii”, a subliniat Tătaru.
Ștrea integrală, pe G4media.ro
Foto cu caracter ilustrativ