Credincioșii din lumea întreagă sărbătoresc pe 1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această sărbătoare aduce aminte de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne care a avut loc în anul 911.
Biserica Ortodoxă o cinstește în prima zi a lunii octombrie pe Maica Domnului. Mai exact, este vorba de arătarea Maicii Domnului care a avut loc în Biserica din Vlaherne. Maica Domnului a apărut la primele ore ale dimineții, la ora 4:00, înaintea poporului care se ruga pentru salvarea cetății asediate. Maica Domnului a ținut Sfântul Acoperământ peste capetele credincioșilor și s-a rugat împreună cu aceștia cu ochii în lacrimi.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave.
Credincioșii păstrează cu sfințenie în ziua de 1 octombrie câteva obiceiuri și tradiții. Iată câteva dintre acestea și de ce este bine să le păstrăm:
- Nu se mănâncă de dulce. Oamenii țin post pentru a se feri de boli, supărări sau înec
- Oaspeții care trec pragul casei trebuie cinstiți cum se cuvine, în special cu plăcinte cu dovleac sau mere. Se spune că e mare păcat să nu îți cinstești oaspeții astăzi.
- Nu se face treabă în gospodărie.
- Nu este bine să îți tai părul în această zi, să îl arzi sau să îl arunci pentru că ar putea fi luat de vrăjitoare pentru farmece
- În unele zone ale țării se spune că fetele care se împodobesc în această zi vor avea parte de o căsnicie frumoasă și lungă. În alte zone se spune că nu este bine ca fetele să nu se îngijească în această zi.
- Nu este bine să coși în această zi sau să dai cu mătura.
- Nu este bine să speli în această zi.
citește mai multe pe antena3.ro