Meteorologii nu se mai încumetă să facă prognoze pe termen lung, urmare a schimbărilor climatice evidente din ultimii ani. Sunt însă specialiști care afirmă că astfel de episoade cu ani fără precipitații solide și mai calzi sunt ciclici și că viitorul ne va demonstra că vom revedea ceea ce numim ”iernile de altădată”.
Deocamdată, prognoza pentru luna noiembrie poate fi dată cu elemente precise, acestea fiind: valorile peste medie, cu 4-5 grade Celsius peste media multianuală a lunii.
Directorul ANM, Elena Mateescu: ”Dacă analizăm estimările pentru următoarele 4 săptămâni, până în jurul datei de 28 noiembrie observăm faptul că în perioada 31 octombrie până în jurul datei de 7 noiembrie va fi caracterizată din punct de vedere termic de abateri semnificativ pozitive, mai mari cu 4,5 grade Celsius în cea mai mare parte a țării, în special în partea de sud, sud-est și est a țării.
Acest lucru însă nu înseamnă că în iarna 2022-2023, așa cum arată estimările furnizate până în prezent, nu putem să avem și intervale specifice, cu temperaturi sub minus 10 – minus 15 grade și strat de zăpadă, așa cum s-a întâmplat și în iarna anterioară, când cel puțin pentru zona de munte stratul a fost unul veritabil și am avut și fenomen de viscol.”
Pe termen lung, anii mai călduroși și secetoși ne afectează pe toți, însă pe termen scurt, dată fiind situația prețurilor din energie, românii se bucură că nu au o iarnă timpurie.