Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, Ordonanță „trenuleț” care stabilește nivelul salariilor din sectorul bugetar. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că vor exista creșteri salariale în cazul unor angajați din Sănătate, dar și pentru profesori.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, vineri, la finalul ședinței de Guvern, că va exista o prorogare a aplicării Legii 153, cu excepția a două sectoare, respectiv în Sănătate și în Educație. Pentru anumiți angajați din Sănătate, dar și pentru personalul didactic salariile vor crește în anul 2022.
„Brancardierii, infirmierele, personalul care se ocupă până la urmă de bolnavul care ajunge la ușa spitalului până când e consultat de medic – cred că trebuiau oarecum aduși într-o zonă cât de cât de recuperare. Nu este ceea ce trebuia. O spun de la început, nu putem în acest moment mai mult, fiind și procedura de deficit excesiv declanșată, dar și faptul că încă România nu dovedește că poate să își crească colectarea pe veniturile fiscale”, a precizat Câciu.
Ministrul Finanțelor nu a precizat cu exactitate despre ce creștere salarială ar putea fi vorba, explicând că, de fapt, decizia se referă la suma restantă „de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022”.
„Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanțelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane pe educație și 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun este că va fi o creștere medie de 7% undeva, în zona aceasta, dar este recuperarea din diferență, trebuie să țineți cont, pentru că nu este 7% în sensul în care poate nici ceilalți nu au primit, care erau în grila 2022. Este ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022, pe Legea 153”, a precizat ministrul de Finanțe.