Ministerul Afacerilor Externe a transmis cetățenii români care vor tranzita teritoriul Republicii Bulgaria în perioada imediat următoare că există premisele ca, la data de 1 decembrie 2021, să se formeze cozi la frontieră.
Astfel, potrivit MAE, atât la intrarea, cât și la ieșirea prin punctele de frontieră bulgare se pot crea coloane mari de autovehicule cu turiști români, fapt ce va duce la timpi măriți de așteptare la trecerea frontierelor
Potrivit MAE, pot să apară coloane mari de autovehicule pe sensul de intrare în R. Bulgaria din R. Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PCTF Lesovo.
Aceeași situație se poate în Hamzabeyli și, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră și vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), unde se pot forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriți de așteptare.
Pot să apară probleme și pe sensul de ieșire din R. Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include și controlul vinietei). Vor putea fi înregistrați timpi măriți de așteptare, cu preponderență în cazul în care coloanele de autovehicule cu turiști români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact și în același interval de timp.
„MAE le recomandă cetățenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră și vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din R. Turcia să se informeze din timp, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, plății taxelor de drum/vinietelor electronice corespondente, să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare și să își ia măsuri eficiente de gestionare a acestora (să aibă bateria telefonului mobil încărcată și în stare de funcționare, să dețină resursele necesare de apă, alimente și medicamentație specifică, acolo unde este cazul, și să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situații speciale).
De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene și la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislație a fi introdusă în spațiul vamal european, ca import fără caracter comercial.
La solicitarea autorităților bulgare vamale, MAE recomandă ca turiștii români care aleg să revină în România prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, să se asigure din timp că au achiziționat vinietele electronice bulgare în conformitate cu prevederile legale și să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale”, a precizat MAE.