Echinocțiu de toamnă este sărbătorit pe 22 septembrie, dată la care ziua este egală cu noapte. Puțini știu însă că de această dată sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Astăzi este marcată, de altfel, venirea toamnei, cu temperaturi scăzute, dar și cu ploi.
Echinocțiul de toamnă este data la care durata zilelor urmează să fie în scădere, în timp ce a nopților va crește, până la următorul eveniment: solstițiul de iarnă, la 21 decembrie.
Astfel, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, „pe 22 septembrie se va produce echinocțiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc.
Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade iar în cea sudică crește”.
Totodată, spun specialiștii din cadrul Observatorului Astronomic, data de 22 septembrie este și momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică”, precizează Observatorul Astronomic.
Singurele excepții, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic, le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.
Tradiții și obiceiuri
Echinocțiul de toamnă vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri. În tradiția populară se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi și în anul următor.
Mai mult, dacă plouă în această dimineață, primăvara de anul viitor va fi una ploioasă, iar dacă după-amiază este soare viitorul an va fi unul bun.
Gospodarii pregătesc în această zi primul must, iar în mediul rural se spune că astăzi nu este bine să te cerți cu copiii, pentru că altfel vor avea multe necazuri.
Tot în această zi se mai spune că este bine să mănânci pâine până ieși din casă ca următorul an să fie bogat și plin de roade.