Cazul studenților de la Facultatea de Drept a arătat că sistemul de examinare online este unul extrem de slab organizat, propice fraudării. ”Ne mințim singuri” spun cei care sunt conștienți că urmează să intre în activitate oameni nepregătiți, dar cu responsabilități enorme.
Urmare a acestor evenimente, universitățile din România regândesc modul în care se desfășoară examenele online.
Examinatorii nu pot vedea ce au studenții în jurul laptopurilor. Pot fi tot felul de ”surse de inspirație”, care în niciun caz nu vor reflecta adevărata pregătire a celui examinat, testarea devenind astfel doar o formalitate.
Conform Digi24, studenții apelează și la softuri, unde se grupează câteva persoane, reușin să comunice în paralel cu desfășurearea examenului, colaborând astfel pentru a finaliza tematica.
Universitatea Bucureşti a dat afară 45 de studenţi care au fraudat examenele online. Pentru a nu se mai repeta situaţia, rectorul are în plan să schimbe strategia de lucru.
La SNSPA, profesorii şi-au reconfigurat modalitatea de evaluare. Au renunţat la examenul tip grilă în favoarea lucrărilor academice.
Astfel de măsuri sunt vizate de acum de mai multe Universități din țară, care chiar dacă nu reușesc să elimine în totalitate fraudele din timul examenelor, încearcă să limiteze proporțiile fenomenului.