Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 % din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată.
Cam puțin spun alegătorii, supărați pe bună dreptate pe cei care au fost trimiși acolo să muncească pentru noi, nu doar pentru interesele lor.
Sebastian Burduja, deputat PNL: „Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică.”
Deputații primesc în fiecare lună o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților.
Practic, la 10 absențe, un parlamentar ar putea să nu mai încaseze nimic, dacă propunerea legislativă va trece de Camera Deputaților și Senat. Momentan este pusă în dezbatere, apoi va intra la vot.
Un senator PSD s-a revoltat, acuzând actuala putere că vrea să facă bani pentru buget. Lucian Romașcanu, senator PSD: „Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu.”
Cei de la USR-PLUS sunt alături de liberali. Simona Spătaru, senator USR PLUS: „Este necesară, binvenită și trebuia să fie implementată de mai mult timp. Într-adevăr, dacă nu susții niciun fel de inițiativă parlamentară și nu te implici propriu-zis nici într-o altă activitate a celorlalți colegi măcar, dacă nu ai propria inițiativă, este dificil să spun că ai un mandat propriu-zis de reprezentare.”
sursa declarații digi24