2447d5658d4d8088e9-768x573_94c9d.jpg

Un incident aviatic care se putea incheia cu o tragedie a avut loc in 24 ianuarie 2021 pe Aeroportul „Stefan cel Mare” din Suceava. Un avion de mici dimensiuni a intrat pe pista aeroportului cu putin inainte ca o aeronava Wizz Air cu sute de calatori la bord sa aterizeze.

Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS) a finalizat raportul preliminar care descrie modul cum s-au derulat lucrurile. Pilotul avionului de tip FK9 ELA, identificat YR-5308, si-a uitat castile in masina cu care a venit la aeroport si, astfel, nu a putut sa comunice cu turnul de control al aeroportului.

Aterizarea aeronavei Wizz a fost anulata si reluata dupa circa 20 de minute. Pilotul care a intrat cu avionul pe pista are 64 de ani si 1.400 de ore de zbor. La momentul intrarii avionului de mici dimensiuni pe pista, aeronava Wizz se afla la o altitudine de aproximativ 900 de metri, mai avea circa 1 minut pana la aterizare si efectua cursa Londra Luton – Suceava.

Cele mai importante precizari din raportul AIAS:

AIAS a reconstituit istoricul acestui eveniment considerat „grav” pe baza declaratiilor celor implicati. Astfel, in data de 24 ianuarie 2021, pilotul aeronavei identificata YR-5308, insotit de un pasager s-au prezentat la Aeroportul International „Stefan cel Mare” Suceava, unde se afla parcata aeronava, in vederea efectuarii unor reparatii si alimentarii cu combustibil, cu scopul ulterior de a efectua un zbor pe ruta Aeroport International „Stefan cel Mare” Suceava – Aerodromul Dumbrava/Piatra Neamt.

Citește articolul integral pe ziare.com


compass bilboard.jpg