bratara-electronica-de-supraveghere-1200x800-1-768x512_86e3c.jpg

Pe 21 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

Inițiatorii legii sunt: Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; Presadă Florina-Raluca – senator USR; Vela Ion-Marcel – senator PNL; Predoiu Marian-Cătălin – deputat PNL.

Legea are ca obiect crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor procedurii judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

„În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepţia situaţiei în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială, prevede un alt amendament.

În scopul prevăzut de proiectul de lege, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.”

Înregistrarea va fi realizată cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia, conform sursei menţionate.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege, urmând ca ea să producă efecte.


compass bilboard.jpg