relaxare-document-768x607_47826.jpg

Începând de astăzi, 15 mai, intră în vigoare o serie de măsuri de relaxare a restricțiilor anti-covid. Printre cele mai importante se numără eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile libere, cu excepția celor aglomerate precum piețe sau stații de transport în comun, precum și eliminarea carantinei de noapte și, implicit, a declarației pe propria răspundere la părăsirea domiciliului după ora 22:00.

Documentul poate fi descărcat de aici:masuri-relaxare-15 mai

Ce măsuri au intrat în vigoare de astăzi:

Începând cu data de 15.05.2021, dacă la nivel național se atinge
ținta de vaccinare pentru luna în cursactivitățile culturale, artistice și
de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea
a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru
fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența
cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000
de locuitori.

Începând cu data de 15.05.2021, se menține portul măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în stațiile pentru transportul în comun, piețe, târguri și zonele în care sunt desfășurate mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfășurării acestora, precum și alte zone cu potențial de aglomerare

Se elimină eliminarea interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în toate localitățile, precum și a restricțiilor privind programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Se permite organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Se aprobă menținerea organizării şi desfăşurării activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din
capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate
este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă
la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori