vesti-bune-pentru-elevii-care-au-probleme-cu-transportul-vor-putea-circula-gratuit-trebuie-doar-sa-vizeze-carnetul_1b489.jpg

Asociațiile de elevi acuză Guvernul de batjocură față de elevi și solicită ferm să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce pune în pericol accesul elevilor la educație. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de guvern, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ.

Comunicatul asociațiilor de elevi:

Miercuri, 12 mai a.c, Ministerul Educației a publicat un nou proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Legii Naționale nr. 1/2011, față de care asociațiile de elevi au protestat vehement la începutul anului.

Proiectul de ordonanță conține prevederi contradictorii care vor avea ca efect eliminarea gratuității la transportul județean al elevilor și înlocuirea acesteia cu decontarea transportului.

Astfel, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani și nu vor avea probleme în achiziționarea biletelor/abonamentelor, , condamnând astfel elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie.

Mai mult, trecerea la procedura de decont conduce la impunerea unor tarife maximale ce intră în contradicție cu legislația națională și europeană în vigoare. Astfel, naveta elevilor va ajunge să fie decontată parțial sau deloc, fapt materializat deja în trecut prin HG 863/2016. În ciuda faptului că Legea 226/2020 prevedea acordarea gratuității la transportul județean, Consiliile Județene nu au pus în aplicare legea din cauza Ministerului Educației, care nu le-a prevăzut sume de bani în bugetul de stat și după le-a transmis că va modifica legislația, astfel s-a ajuns încălcarea generalizată a drepturilor tuturor elevilor din țară timp de mai bine de un an.

Asociațiile de elevi din țară critică ferm această măsură și consideră că actuala conducere îngreunează trecerea transportului elevilor într-unul gratuit și susțin că Ministerul Educației face tot posibilul ca elevii să nu poată beneficia de transport gratuit așa cum prevede legea la momentul actual, motivul real fiind acela că autoritățile nu vor să investească în educația elevilor, Guvernul promovând o politică de austeritate

Amintim faptul că în luna martie a anului acesta, reprezentanții elevilor au protestat în fața Ministerului Educației împotriva aceleiași măsuri. În timpul protestului, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a ieșit pentru a discuta cu elevii, discuție din care a reieșit lipsa sa de interes, refuzând să coopereze în vederea rezolvării problemei. Deși în urma protestelor Ministerul Educației și totodată Guvernul, renunțaseră la ideea unei ordonanțe, se pare că intenția acestora de a bloca transportul elevilor a rămas în realitate.

Încă din 2016, reprezentanții elevilor s-au aflat într-o luptă constantă pentru asigurarea reală a accesului la transportul județean pentru elevi. În urma a zeci de greve, proteste, pichetări și presiuni, problema ajunsese la o rezolvare, materializată prin Legea 226/2020, lege realizată împreună cu asociațiile de elevi. Totuși, au fost găsite pretexte pentru încălcarea ei, cum ar fi lipsa unor “norme de aplicare” sau “neprevederea fondurilor bugetare”.

Solicităm ferm guvernanților să nu adopte proiectul de ordonanță, având în vedere acțiunile efectuate de către reprezentanții elevilor ce subliniază importanța respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi.


compass bilboard.jpg