risc-avalansa-Muntii-Bucegi-atentionare-768x433_913d8.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că există risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Din cauza temperaturilor mai ridicate, pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii pe văile cu depozite mai însemnate, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Prahova a scăpat de atenționarea de ploi, ninsori și intensificări ale vântului. În Munții Bucegi, din cauza temperaturilor mai ridicate, existe risc însemnat de avalanșe.

„La peste 1800 m, pe majoritatea versanților predomină plăcile de vânt, unele de grosimi considerabile și se întâlnește un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 20-25 cm. În zonele adăpostite sunt depozite mai însemnate. Mai ales la supraîncărcări, plăcile recent formate se pot fisura, iar stratul instabil din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii, pe pantele mai înclinate”, a anunțat ANM.

Potrivit meteorologilor, la altitudini mai mici de 1800 m se întâlnește un strat recent de zăpadă ce depășește local 20 cm, dar e pe alocuri mai consistent în zonele adăpostite.

„Sub acțiunea insolației și a temperaturilor pozitive din cursul zilei, pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii pe văile cu depozite mai însemnate, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, a anunțat ANM.

Atenționarea de risc însemnat de avalanșe este valabilă sâmbătă, până la ora 20.00


compass bilboard.jpg