PTRlNTFhNzE2ZGNkNmVjNDU4ODhhMjlkMjE0MDNjNDA5.thumb__6f1a8.jpg

Ministrul Educației spune una, secretarul de stat de la Sănătate râde și spune altceva, într-un carusel al declarațiilor fără respect față de părinți, elevi și cadre didactice, care așteaptă o comunicare coerentă.

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu i-a spus Andreei Moldovan că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că revenirea din vacanța prelungită de Paști se va face fără testare. Andreea Moldovan a râs în acel moment, un râs care s-a auzit pe post. Momentul ”a fost salvat” de jurnalistul Digi24, care a continuat întrebarea.

Dincolo de această atitudine, rămâne nevoia reluării procesului de educație atât de viciat în ultimul an. Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive – nu străbat mucoase – ci sunt de tip exudat.

Andreea Moldovan spune că la revenirea elevilor la școală, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din școli.

Andreea Moldovan spune, ca reacție la afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal.

Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv.

E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, a mai precizat Andreea Moldovan.


compass bilboard.jpg