486829be-2f4c-4137-917b-f8b558c7eaa8-648x320-1_1_27479.jpg

Polemica dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pe tema testelor anti-COVID din școli continuă. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a dat duminică o nouă replică, la Digi24, după ce secretarul de stat Andreea Moldovan a corectat cifrele prezentate anterior de el în privința testelor achiziționate și folosite mult prea puțin în școli. Ea a mai a spus că testele de salivă solicitate de ministrul educației nu sunt de calitate și nu se lucrează deocamdată cu ele. Ca urmare a acestor declarații, Sorin Cîmpeanu a anunțat la Digi24 că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul față în față.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmase, dumunică, într-o postare pe Facebook, că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”. El a arătat că una dintre cauze ar putea fi faptul că părinții le consideră invazive și a cerut din nou Ministerului Sănătății să achiziționeze teste salivare, non-invazive, pentru școli.

În replică, într-o conferință de presă, secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”. În privința testelor pe bază de salivă, ea a spus că ele implică un risc, pentru că pot da rezultate negative și un fals sentiment de siguranță. „Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a punctat Andreea Moldovan.

Citește articolul integral pe digi24.ro


compass bilboard.jpg