lemne-varadia_35299.jpg

Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a anunţat că cetăţenii care au suspiciuni cu privire la un transport de lemne pot suna la 112, menţionând că în baza unui acord între STS, Ministerul Mediului şi IGPR populaţia are dreptul de a sesiza astfel de infracţiuni şi că apelurile vor direcţionate către un centru din cadrul Ministerului Mediului.

Secretarul de stat afirmă că obiectivele pe care ministerul şi le-a propus prin implementarea Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) sunt atinse în momentul de faţă.

Gelu Puiu a postat pe pagina sa de facebook: “Cetăţenii care au suspiciuni cu privire la un transport de lemne care nu are aviz sau, mai grav, care are în plus o cantitate suplimentară de lemn decât cea trecută în documente, vor suna la 112.

În baza protocolului încheiat între Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), populaţia are dreptul de a sesiza astfel de posibile infracţiuni. Cu toţii ne dorim ca tăierile ilegale de lemn să fie diminuate considerabil. Trebuie să descurajăm astfel de încălcări ale legii.

Apelurile prin 112 vor fi înregistrate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă după care vor fi direcţionate spre Centrul de Expertiză şi Coordonare la Distanţă (APCRS) din cadrul MMAP. Specialiştii avizaţi să utilizeze Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) vor face verificări în urma sesizărilor primite. Aceştia vor controla avizele de însoţire a mărfii emise, pozele încărcate în sistem, precum şi veridicitatea traseului declarat.

În cazul în care suspiciunile se confirmă, fiind probe cum că ar exista o infracţiune, cazul va fi direcţionat organelor competente, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie teritorial sau Direcţiei Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor. În astfel de situaţii automat se vor confisca atât mijlocul de transport, cât şi masa lemnoasă”


compass bilboard.jpg