129775953_432665911075055_2919549377818519889_n_b853d.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a explicat marți că nu se pune problema ca persoanele care au suferit reacții adverse majore în urma vaccinării să primească compensații, în măsura în care acele persoane își revin. El a făcut declarația în contextul apariției primului caz confirmat de șoc anafilactic din România.

„O reacție alergică majoră care apare după administrarea unui tratament, indiferent de tratament, se prezumă această relație de cauzalitate. Deci este mai mult decât evident că această reacție a survenit după administrarea acestui vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă, nu cred că se pune cazul de acest gen de măsură”, a completat medicul militar.

„Este important de precizat că reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger, indiferent că este asociat unui produs medicamentos, sau de altă natură sau de orice alt factor care poate se declanșeze acest timp de reacție anafilactică. Reacția anafilactică presupune preexistența unor anticorpi care generează această dezordine imunologică și care instalează, până la urmă, manifestările alergice severe. Deci este o reacție greu de anticipat, mai ales la o persoană care nu are istoric de reacții alergice”, a mai spus el.

Citește articolul integral pe digi24.ro


compass bilboard.jpg