adeverinta_vaccin_d4c31.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid, a explicat ce semnifică data de expirare de pe adeverința de vaccinare

”Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate.

În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului.

Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Acesta a declarat că potrivit ultimelor studii, vaccinurile anti-covid asigură o imunitate de cel puțin 8 luni, fiind eficiente și pentru formele severe de boală declanșată de noua tulpină britanică.

Cât timp vom fi obligați să mai purtăm mască?

Întrebat cât timp va trebui să mai purtăm mască, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat „în momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie”.

Acesta a precizat că se va putea vorbi de o imunizare în masă când 70% din populație va fi vaccinată, iar acest lucru este prevăzut pentru sfârșitul anului.

România se pregătește pentru al treilea val al epidemiei în martie-aprilie

Ministerul Sănătății se pregătește pentru al treilea val al epidemiei de covid, care ar putea apărea la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat asigurări că România are un plan de rezervă pentru această creștere.

„Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 și la noi, drept care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID”, a declarat secretarul de stat (detalii AICI)

Până în prezent numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 1.379.223, la un număr de 803.098 persoane din care:
– 226.972 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 576.126 persoane vaccinate cu 2 doze.


compass bilboard.jpg