coronavirus-romania-covid_e93e5fd9ad_1_f1853.jpg

Ministerul Sănătății se așteaptă la o creștere a numărului de noi îmbolnăviri cu tulpina britanică de coronavirus. Oficialii susțin că România s-ar putea confrunta cu un al treilea val al epidemiei de covid la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat asigurări că România are un plan de rezervă pentru această creștere.

„Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 și la noi, drept care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID”, a detaliat secretarul de stat.

„Trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem acum – o scădere a numărului de cazuri -, dar să lăsăm posibilitatea ca în cazul în care numărul de cazuri crește, să ne putem rapid replia pe creșterea accesibilității pacienților COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează și sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a anunțat Andreea Moldovan la Digi 24.

A fost confirmat primul caz de tulpină britanică de COVID în Prahova, la Ploiești

Reamintim că un studiu efectuat de Medlife la nivel național a scos la iveală o creștere a numărului de infectări cu noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, 45 de noi cazuri  au fost descoperite în urma secvenţierilor virusului din 90 de probe prelucrate. Unul dintre acestea a fost raportat în Ploiești.

În această etapă a cercetării, specialiștii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie.

Concluziile:

  • Din 90 probe analizate aleatoriu de specialiștii MedLife, 45 conțineau tulpina originară din Marea Britanie.
  • Dacă eșantionul este reprezentativ, rezultatele confirmă faptul că tulpina britanică a devenit dominantă cel puțin la nivel urban, în marile orașe ale țării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național.
  • Deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități au funcționat inclusiv în acest context.
  • Mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdată.
  • Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate.
  • Specialiștii MedLife au avansat cu noi concluzii în cazul primului studiu de imunizare post-vaccin: rata de eficiență în ceea ce privește dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Specialiștii avertizează asupra obligativității de a purta mască și după vaccinare.

Probele provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Astfel, numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, în mai puțin de două luni.


compass bilboard.jpg