compass bilboard.jpg

deseuri-de-ambalaje_2ae1a.jpg

Ministrul Mediului a făcut noi precizări în privința taxei pe recipinetele produselor de consum. Momentan, oficialii se gândesc unde vor fi punctele de colectare, dacă vor fi suficiente și dacă nu prezintă riscuri prea mari pentru a putea fi autorizare de ISU.

Cert este că până în primăvara anului viitor von fi obligați de normele UE să reciclăm astfel de ambalaje, după ce în prealabil am fost siguri că le putem colecta. Se pare că nu există o altă soluție, în afară de cea a taxării recipientelor/ambalajelor, sume pe care utilizatorii le vor putea recupera integral.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna: ”În câteva săptămâni va fi realizat proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pentru ambalaje, cu scopul de a creşte gradul de reciclare a acestora.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Romanii vor plati cu 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă sau doză cumpărată. Astfel că pentru 4 sticle de plastic, de exemplu, se vor plăti în plus 2 lei. Banii vor fi recuperați atunci când sunt aduse recipientele înapoi în magazine.

Timpul e scurt, avem presiune uriașă că trebuie să lansăm în 2022 – 1 aprilie e targetul. Vor fi mii de puncte de colectare, trebuie pregătite, autorizate. Să vedem dacă pot fi realizate. Unele reprezintă pericol de incendiu.

50 de bani înseamnă foarte mult pentru un ambalaj și sunt convins că se va schimba mult mentalitatea consumatorului față de un asemenea sistem. E absolut normal pentru că vom curăța orașul de gunoi, se adună în mod civilizat, se refolosește. E foarte logic și păcat că nu s-a făcut până acum, dar e binevenit.”

Sistemul funcționează deja în 10 state europene, Suedia avându-l din 1984.