compass bilboard.jpg

concediumedical-1494090068_18782.jpg

De 6 luni, de la începutul epidemiei de COVID-19 în România, în procedura de acordare a concediilor medicale pentru pacienții infectați domnește haosul.

  • Concediul medical pentru COVID-19 este plătit 100%. Cel mai greu este, însă, să îl obții, chiar dacă ai fost testat pozitiv cu virusul, te-ai tratat la medic sau ai stat izolat.
  • Cum se acordă concediu medical pentru COVID-19 în acest moment, potrivit legii: Concediul medical trebuie emis de medicul curant, adică medicul dintr-un spital COVID.
  • Nu poți suna la medicul de familie să ceri concediu medical pentru COVID, deoarece legea nu permite acest lucru.
  • Medicul de familie poate emite concediu medical pentru COVID-19 numai cu scrisoare medicală de la medicul din spital, în situația în care perioada de internare în spital s-a încheiat și mai este nevoie de o perioadă de izolare acasă.Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:
  • „Conform legii, concediul se dă de către medicul curant – cel din spital COVID. Dar CNAS a spus da, dar medicul curant poate să fie și medicul de familie, dacă pacientul este acasă. Și, discutând, le-am explicat că legea carantinei și alte două ordine date de Ministerul Sănătății spun care este traseul bolnavului: test pozitiv, DSP și 112 cu ambulanța îl duc la spital, iar primul medic care îl vede este medicul din spital, care decide în urma investigațiilor în ce stadiu de COVID este pacientul – ușor, mediu sau grav – și decide dacă el trebuie internat sau se poate trata acasă. Iar medicul de familie devine medic curant abia în momentul în care se decide ca pacientul să fie trimis acasă. CNAS a scris asta într-un Ordin din 6 august și exact așa a descris traseul pentru concediul medical: Pacientul primește concediu de la medicul din spital pentru perioada internării și la externare, adică pentru durata de după externare. Dacă medicul din spital nu i-a dat concediu și pentru perioada de după externare, când el mai stă izolat acasă, poate să îi dea medicul de familie, dar în baza scrisorii medicale în care este menționată durata concediului de către medicul din spital. De ce a făcut CNAS așa? pentru că așa era legea și până atunci: dacă aveam o problemă, o operație, primeam concediu medical de la medicul din spital pentru cele câteva zile cât am stat în spital, iar medicul din spital mai putea da o săptămână-două de concediu pentru ca pacientul să mai stea acasă sau putea scrie în scrisoarea medicală că se poate continua concediul prin medicul de familie, pentru 7 zile. Atât era maxim cât putem să dăm noi.”Citește articolul integral pe hotnews.ro