compass bilboard.jpg

donare-plasma-ploiesti-696x223_8f64f.jpg

Recoltarea de plasmă de la foștii pacienți cu Covid-19, care doresc să salveze viața celor aflați în stare critică din cauza noului virus, se lovește de o birocrație anevoioasă. Donatorii sunt obligați, pe lângă drumurile pe care trebuie să le facă, sunt nevoiți să suporte, din propriul buzunar, costul piperat al testelor care atestă că s-au vindecat.

Procedura de recoltare de plasmă a fost stabilită încă din luna aprilie, când Ministerul Sănătății a anunțat că donarea de plasmă de către foștii pacienți cu Covid- 19 ar putea reprezenta șansa la viață pentru bolnavii critici care au contractat virusul. Numai că la acea dată, prin Ordinul Ministrului Sănătății, a fost introdusă și obligativitatea ca donatorul să prezinte testul prin care să se ateste că nu mai este pozitiv.

Dacă în cazul foștilor pacienți cu Covid-19 care au fost internați, un astfel de test este eliberat la ieșirea din spital, pentru pacienții asimptomatici sau pentru cei care au solicitat externarea la cerere, realizarea testului se realizează pe propria cheltuială. Culmea se cer două teste în acest caz.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Există obligativitatea de prezentare a testului, conform Ordinului Ministrului Sănătății, prin care să se ateste că pacientul nu mai are Covid. În cazul foștilor pacienți spitalizați, care au prezentat forme mai grave, la momentul externării aceștia au deja testul realizat în spital. Noi nu am înregistrat solicitări de donare plasmă de la persoane nevoite să realizeze aceste teste, în această situație regăsindu-se pacienții asimptomatici și bolnavii care s-au externat la cerere”, a precizat dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzii Ploiești.

Potrivit digi24.ro, Ministerul Sănătății schimbă regulile pentru donarea de plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19, făcând această procedură mai accesibilă.

„Criteriile de eligibilitate devin mult mai laxe. Acestea vor apărea săptămâna viitoare (n.r. – săptămâna aceasta) și ne vom uita atunci cu toții, însă aceasta să știți că nu e o chestiune administrativă, ci dimpotrivă, este o chestiune medicală și științifică și acestea au fost date de către Comisia de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, așa cum este și normal. Pentru că nu este o chestiune simplă. Din punct de vedere medical, trebuie tratate lucrurile cu maximă seriozitate”, a explicat Andrei Baciu, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, potrivit digi24.ro.

Până la această dată, în Prahova au fost înregistrați opt donatori de plasmă. Totodată, trebuie precizat faptul că, din experiența de până acum, se pare că anticorpii Covid se dezvoltă în special la pacienții care au prezentat o formă mai gravă a bolii.

Reamintim faptul că o posibilă opțiune pentru tratarea pacienților critici cu Covid-19 o reprezintă transfuzia cu plasmă recoltată de la persoane aflate în convalescență, metodă folosită, în general, pentru combaterea bolilor infecțioase.