compass bilboard.jpg

izolare-medici-familie-rodin-ministru-anchete-epidemiologice_76bb8.jpg

Normele de aplicare ale legii carantinei și izolării prevăd o nouă obligație pentru medicii de familie, în sarcina cărora a intrat realizarea anchetelor epidemiologice, la fel ca în cazul organelor de control.

În ordinului ministrului Sănătății, privind normele de aplicare a Legii carantinei și izolării, apar două anexe.

Potrivit modelului de adeverință care trebuie completat, decizia de izolare a unei persoane se realizează de către DSP, la recomandarea medicului, după caz a organului de control, după stabilirea diagnosticului de Covid-19, prin care s-a stabilit prezența simptomelor clinice ale virusului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„În normele de aplicare au fost publicate două anexe în care se precizează că măsura izolării este dispusă la recomandarea medicului curant și a organului de control. Situașia se regăsește în cazul în care o măsură diagnosticată cu Covid refuză izolarea. De altfel, pentru fiecare situație sunt prevăzute anumite intervale orare de comunicare, iar în cazul persoanelor declarate pozitiv Covid, medicul de familie, alături de organul de control, trebuie să efectueze ancheta epidemiologică, în care trebuie să includă date specifice, date care nu se regăsesc într-o bază comună”, a precizat dr. Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Izolarea persoanelor:

Izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV -2 prin testare cu metoda RT-PCR
sau cu semne și simptome sugestive infectării cu virusul SAR-CO-2, conform definiției de caz stabilite de Centrul National de supraveghere și control al Bolilor transmisibile, se realizează după cum urmează:

a) În unitățile sanitare desemnate de Ministerul Sănătătii care asigură asistența rnedicală a
pacienților cu COVID 19 sau în zone tampon ale altor spitale din rețeaua sanitară publică sau privată, până la confirmarea infectării cu virusul SARS COY 2 prin test RT-PCR;

b) locație alternativă atașată unei unități sanitare;

c) la domiciliu sau la la o locație declarată, pentru pacienții asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.

(2) Izolarea la locațiile prevazute la alin.(I) se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore.

(3) Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și
paraclinice dacă se menține riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2, medicul recomandă
prelungirea măsurii izolării într-una din locațiile prevazute la alin.(I).

(4) În situația în care persoana refuză măsura izolării prevazută la alin.(2) sau măsura
prelungirii izolării prevazută la alin.(3) medicul informează de îndată, după consemnarea
refuzului persoanei, direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care, în termen de cel mult de două ore, va emite decizia prin care confirma sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate de medic.

(5) Deciziile prevazute la alin.(4) au caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză, personal sau prin mijloace de comunicare electronică.