compass bilboard.jpg

vlad_m-696x696_c4c0a.jpg

Creșterea îmbolnăvirilor COVID din ultima perioadă a fost pusă de guvernanți exclusiv pe seama cetățenilor. De la premierul Orban, până la ministrul Sănătății sau șeful DSU, Raed Arafat, toți au acuzat populația că nu respectă regulile de distanțare socială și protecție sanitară, fără să ia măsurile necesare pentru ca România să nu ajungă ”ciuma” Europei.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a identificat pentru Libertatea câteva erori făcute de autorități în gestionarea crizei COVID ale căror efecte se văd astăzi, dar și ce măsuri ar trebui luate:

Autorităţile au şi primit timpul necesar, de la noi toţi, să se pregătească pentru a aplica astfel de măsuri şi de instrumente fine – asta însemnând:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

1. Suplimentarea considerabilă a numărului de paturi de terapie intensivă, capabile să primească pacienţi cu COVID, inclusiv personalul necesar.

2. Punerea la punct a mecanismelor de supraveghere şi testare rapidă, care în România (cel puţin anecdoctic, pentru că nu s-a făcut o evaluare obiectivă) încă nu funcţionează suficient de bine.

Rezultatele la testări în continuare se dau la câteva zile după ce se fac testările. O  bună parte din personalul direcţiilor de sănătate publică este suprasolicitat şi răspunde greu la solicitările oamenilor suspecţi de Covid.

Revenirea la starea de urgență, în acest moment, spre deosebire de contextul din prima fază a pandemiei, ar lovi şi mai mult în sănătatea economiei.

Trebuie măsuri de recarantinare, de reintroducere a restricţiilor regionale, în funcție de cazuri, nu la nivel național.

Citeşte întreaga ştire: De ce explodează numărul de cazuri de COVID-19 în România (I): “Este ca şi cum încercăm să stingem focul cu o singură găleată”, crede Vlad Mixich