compass bilboard.jpg

carantina-3_ed29c.jpg

Românii vor putea fi din nou introduși în izolare sau carantină dacă sunt depistați pozitivi la testul COVID, potrivit noii legi care a intrat în vigoare astăzi.

Principalele prevederi ale legii carantinei, potrivit Știrilor Pro TV, sunt:

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea acestei măsuri.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuință aleasă de persoana vizată sau într-un spațiu special al autorităților, la cerere.

În carantină pot fi plasați toți cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel național sau internațional de autoritățile competente.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deși inițial a consimțit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcția de sănătate publica decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituționalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind și motivul pentru care CCR a declarat neconstituțională OUG.

În cazul minorilor, măsura izolării se instituie la domiciliul aparţinătorului, sau la locaţia declarată de acesta.

Institutul Național de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de retestările persoanelor deja infectate sau vindecate.