compass bilboard.jpg

unnamed-1-696x522_c61fd.jpg

Deși PSD eliminase prevederea conform căreia cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, până la urmă social democrații au votat legea în forma propusă de PNL.

Proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea a trecut cu 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri.

În cursul zilei de joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțase că a avut o discuție cu Raed Arafat, care l-a ”lămurit”, iar PSD va vota legea, ceea ce s-a și întâmplat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe lângă prevederea conform căreia cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, a fost acceptată posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă.

Izolarea și carantina nu vor mai fi obligatorii pentru toată lumea, iar cei care sunt doar suspecți sau nu au simptome vor rămâne acasă, nu în spital, pe o periodă limitată.

Pacienții vor putea refuza tratamentul și vor putea contesta în instanță orice măsură de prevenire.

Până acum, toți cei reveniți din țări cu număr mare de infectări sau cei care au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19 ar fi mers automat în carantină instituționalizată. De acum, aceștia vor putea să rămână acasă.

Legea va merge astăzi în Senat, care este camera decizională.