compass bilboard.jpg

MzA0ZmY0M2Q5NmFhOGIyZjg1Mjc2NTgwYmJlZQ.thumb_-2-696x393_f2ff3.jpg

Numeroasele scandaluri legate de internarea forțată a asimptomaticilor aduce și prima schimbare de abordare din partea autorităților.

Deși toată planeta este afectată de pandemie, regulile diferă de la o țară la alta. Sunt abordări diferite, în funcție de raportările și estimările din fiecare țară.

În ceea ce ne privește, pe lângă scăderea semnificativă a încrederii în autorități, mulți români le reproșează decidenților că au exagerat în câteva specte esențiale, acționând disproporționat în raport cu realitatea.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De partea cealaltă, autoritățile se apără spunând că fără măsurile luate la timp ar fi fost mult mai gravă situația.

Una dintre problemele care generează discuții aprinse în spațiu public este internarea asimptomaticilor.

Nelu Tătaru a explicat luni seara la Realitatea Plus că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile.

În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie.

Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu.

Ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.”

Pe de altă parte, internarea asimptomaticilor ar putea să nu mai fie obligatorie nici măcar pentru o zi, dacă CCR va decide în ședința de joi că măsura este neconstituțională.