compass bilboard.jpg

OTM4MTNlZTA4Y2U4NDY5ZDE4NzFmYjI2MDYxNWY0OQ.thumb_e332f.jpg

Senatorul USR Vlad Alexandrescu acuză Agenția Națională a Medicamentului că ascunde adevărata cauză a lipsei de pe piață a medicamentului Euthyrox, pentru afecțiunile tiroidiene.

“Euthyrox lipsește din farmacii de aproape 6 luni de zile, dar Agenția Națională a Medicamentului încearcă să ne convingă că lipsa acestui medicament se datorează exclusiv creșterii consumului de levotiroxină - substanța activă din Euthyrox - cu 50% față de perioada ianuarie - februarie a anului trecut. Pe înțelesul tuturor: ni se spune că nu se găsește pentru că s-ar fi dublat consumul!

Ieri, Agenția a venit cu o nouă explicație, nemenționată până în prezent, că în România s-ar fi dublat numărul de pacienți în ultimul an. Cine a diagnosticat acești pacienți? Când, în ce clinici s-au făcut consultațiile, ce diagnostic au primit noii pacienți? Ce laboratoare au procesat analizele? Cum s-au dublat într-un an afecțiunile tiroidiene? Unde este raportul care arată acest lucru? Care este cauza unui asemenea incident? Cum arată cifrele pe ultimii 5 ani? Cum s-ar putea explica acestă situație, cu cifre, nu cu supoziții? A existat un raport privind semnalarea acestui fapt? S-au transmis datele la Eurostat? Uniunea Europeană are informații privind situația României față de țările din jur?“, a scris senatorul USR pe Facebook.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Vlad Alexandrescu afirmă că o creștere atât de mare și de bruscă nu este posibilă și cere intervenția Ministerului Sănătății.

"Funcționari ai Agenției Medicamentului, chiar ne luați pe toți drept proști? Până la începutul stării de urgență, o parte din cetățenii cu boli autoimune procurau Euthyrox din străinătate, cel mai frecvent din Ungaria, dar acest lucru acum nu este posibil acum.

Piața nu se reglează singură. Cer Ministrului Sănătății să intervină rapid, are această obligație! Mai ales că nici ACCU-THYROX 100 nu se găsește în farmaciile din România. România trebuie să importe de urgență cantitatea necesară de Euthyrox și să o distribuie imediat în farmacii, pentru a asigura necesarul de levotiroxină pacienților din țară.

Sper ca autoritățile să nu ne mai vândă gogoși. Cetățenii cu probleme tiroidiene au nevoie de medicamente, nu de gogoși. Un stat care nu reușește să-și protejeze cetățenii este un stat slab, depășit! Opriți exportul de Euthyrox!“, cere senatorul USR.

Citește mai multe pe Digi24.ro

Despre autor
Author: Georgiana Kelemen
editor
Din 2013, face parte din echipa Observatorulph.ro și este editor de știri pe domeniile de larg interes. Din 2019, este și editor al Observatorulbv.ro.
De același autor