compass bilboard.jpg

97311432_3596660620348727_1673038724142727168_n_dcad4.png

După ce Curtea Constituțională a stabilit că amenzile au avut cuantumuri mult prea mari, multe fiind aplicate abuziv, opoziția a înaintat un proiect de lege. Povestea s-a transferat în plan politic, puterea și opoziția acuzâdu-se reciproc de ”neînțelegerea situației reale și iresponsabilitate”.

Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de inițiator al proiectului, a venit și cu precizările legate de conținutul proiectului:

”Decizia CCR a desființat amenzile abuzive aplicate românilor. În consecință, pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiștii ALDE, PSD și Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cred că putem profita de timpul pe care îl avem până la momentul în care Curtea Constituțională va da motivarea deciziei prin care a desființat aceste amenzi pentru a face o dezbatere în societate pe această temă. Nu e un proiect care îi penalizează pe cei care au respectat legea și au stat în case, așa cum propaganda guvernamentală a încercat să spună.

Proiectul nu este făcut nici în ideea de a submina autoritatea cuiva, nici a descuraja poliția să-și facă datoria și nici nu este un dat cu tifla celor care am respectat legile.

Proiectul are scopuri practice, care ne privesc pe toți.

1. Evitarea blocării instanțelor. Vă închipuiți ce înseamnă încă 300.000 de procese pe rolul instanțelor? Activitatea care și așa se derula cu greutate va fi total blocată. Ca să nu mai vorbim de pericolul de a răspândi virusul în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanțele.

2. Facem dreptate românilor care au fost amendați în mod abuziv! Valoarea amenzilor date în România este probabil cea mai mare din lume. Cine s-a gândit că un pensionar care are 1000 lei pe lună pensie trebuie să plătească 5000 de lei amendă doar pentru că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă, înseamnă că nu era cu toate țiglele pe casă!

Ca să fiu clar: NU VOM PROPUNE ANULAREA AMENZILOR PENTRU CEI CARE AU FUGIT DIN IZOLARE SAU DIN CARANTINĂ SAU CEI CARE AU PRODUS TULBURĂRI ALE ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE.

Pentru cei mulți care am stat în case: noi nu am stat în case pentru că ne era frică de amenzi. Noi am stat în case pentru că am vrut să respectăm legea, pentru că am vrut să ne ferim pe noi și cei dragi de acest virus nenorocit. Nu avem motive să ne simțim frustrați de această inițiativă. Nu putem fi complici la mulțimea de abuzuri care s-au întâmplat cum nu putem să lăsăm ca blocarea instanțelor să ne afecteze pe cei mai mulți.

Cei care am făcut acest proiect de lege ne-am bucura dacă el ar fi preluat de către Guvern și transformat într-o Ordonanță de Urgență care să pună capăt acestei teme pentru a ne reîntoarce la ce e important: revenirea la viață!”