masca-protectie_6fe48.jpg

Medicul Virgil Musta,  șef de secție la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, atrage din nou atenția asupra greșelii pe care o fac majoritatea românilor: purtatul măștii acasă, în spații deschise sau când sunt la volan, singuri, în mașina personală.

Din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență, românii vor fi obligați să poarte măști de protecție DOAR în spații închise și mijloace de transport în comun.

În prezent, numeroși români poartă masca de protecție și când nu este necesară: când conduc sau pe stradă, în aer liber.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Nu trebuie să purtăm mască de protecție dacă suntem singuri în mașină, dacă suntem acasă, dacă mergem în aer liber. Doar dacă mergem într-un loc aglomerat sau ne întâlnim cu o altă persoană e importantă distanțarea și purtarea măștii”, susține doctorul Virgil Musta, cel care a avut rezultate deosebite în tratarea bolnavilor de COVID din județul Timiș.

Cum se poarta corect masca?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca masca medicala sa fie plasata „cu grija peste nas si fata si sa fie tinuta aproape, pentru a reduce spatiul dintre fata si masca”, sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie aruncata cand se umezeste. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste ca atunci cand masca este indepartata sa nu se atinga partea din fata, ci cordelutele care se ataseaza de urechi.

Cand porti o masca medicala, asigura-te ca:

 • Masca se potriveste pe fata. Elasticele sau snururile trebuie pozitionate corect astfel incat sa mentina masca ferma. Masca trebuie sa acopere nasul, gura si barbia.
 • Masca nu trebuie atinsa cu mainile, pentru ca eficienta protectiei este afectata. Daca trebuie sa o atingi, spala-te mai intai si apoi pe maini.
 • Cand trebuie sa dai masca jos, evita sa atingi partea din exterior, pentru ca poate fi contaminata cu microbi.
 • Inainte de a fi aruncata, masca trebuie pusa intr-o punga de plastic.
 • O masca medicala nu trebuie purtata mai mult de o zi. Inlocuieste-o imediat daca este umeda sau deteriorata
 • Alte măsuri de protecție:
 •  efectuarea frecventă a igienei mâinilor cu o soluție hidro-alcoolică prin frecare în cazul în
  care mâinile nu sunt vizibil murdare sau cu apă și săpun în cazul în care mâinile sunt murdare;
  – evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii;
  – practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-o batistă cu
  aruncarea imediată a acesteia;
  – purtarea unei măști dacă aveți simptome respiratorii și efectuarea igienei mâinilor după
  îndepărtarea măștii;
  – menținerea distanței sociale (minim 1 m) de la persoanele cu simptome respiratorii.