compass bilboard.jpg

stare-de-urgenta_ed5f8.png

Starea de urgenţă reprezintă un set de măsuri excepţionale impuse de preşedintele României prin decret prezidenţial şi confirmate apoi de Parlament.

România a intrat pe 16 martie în stare de urgenţă, în contextul epidemiei de coronavirus

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Starea de urgență durează timp de 30 de zile, astfel că ziua oficială în care se încheie starea extraordinară este 15 aprilie. Cu toate acestea, starea de urgenţă se poate prelungi succesiv, cu câte 30 de zile de fiecare dată.

Prevederi importante din OUG 1/1999

Articolul 15

În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Articolul 16

(1) Încetarea stării de asediu sau de urgenţă are loc la data stabilită în decretul de instituire sau în decretul de prelungire.

(2) În cazul înlăturării situaţiilor de pericol, înainte de expirarea termenului stabilit, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune prin decret, cu încuviinţarea prealabilă a Parlamentului

MĂSURILE LUATE ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENŢĂ ÎN ROMÂNIA

Pe durata stării de urgență este restrâns exerciţiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcţie de desfăşurarea situaţiei.

Citește continuarea pe mediafax.ro

sursa foto: cluj-am.ro