compass bilboard.jpg

Zjk4Yjc5MzQyYWQ0NjE5NTJiMTIyOTE4OQ.thumb_-696x392_72bd6.jpg

Părinții pot sta acasă cu copiii dacă se suspendă cursurile și nu mai merg la școală, conform Legii nr. 19/2020, însă acest lucru nu se aplică și zilelor lucrătoare care pică în perioada vacanțelor școlare. Dacă vor să fie liberi și atunci, părinții trebuie să știe că vor fi nevoiți să găsească o altă varianta de a obține liber în perioadele respective. De exemplu, ar putea solicita concediu de odihnă.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 217/2020 (normele de aplicare ale Legii nr. 19/2020), părinții care solicită liber de la angajator din cauza închiderii temporare a școlilor vor beneficia de aceste zile libere fără a fi luate în calcul perioadele de vacanță ale copiilor.

„Se stabilesc ca zile libere plătite pentru unul dintre părinți (…) zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare„, scrie în HG nr. 217/2020.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Să luăm un exemplu concret. În prezent, școlile sunt închise până după Paște, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, unii părinți au dreptul la zile libere plătite (este de reținut că nu toți părinții pot solicita acest lucru de la angajatorii lor).

Însă, între timp va începe și vacanța de Paște a copiilor, care va dura de pe data de 04.04.2020 până pe data de 21.04.2020. Asta înseamnă că în zilele lucrătoare cuprinse între 04 aprilie și 21 aprilie părinții nu vor mai putea sta acasă cu copiii în baza Legii nr.19/2020, primind o indemnizație de 75% din salariu, chiar dacă în România este declarată stare de urgență și cursurile școlare sunt suspendate. Excepție vor face zilele de 17 aprilie (Vinere Mare) și 20 aprilie (a doua zi de Paște), pentru că acelea sunt zile declarate oricum nelucrătoare, deci libere.

În restul zilelor cuprinse în intervalul 4 aprilie-21 aprilie, părinții vor fi nevoiți, fie să se întoarcă la muncă, fie să își ia concediu de odihnă, asta pentru că aceste zile libere oferite în perioada suspendării cursurilor se acordă în plus față de zilele de concediu de drept.

Reamintim că România se află în stare de urgență din data de 16 martie, pe o durată de 30 de zile, din cauza răspândirii epidemiei de coronavirus.

sursa: avocatnet.ro

sursa foto: digi24.ro