compass bilboard.jpg

virgil_musta_1_72141500_6bcce.jpg

Medicul timişorean Virgil Musta, coordonatorul echipei de la spitalul care a vindecat cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus din România, a realizat o listă de măsuri pe care putem să le luam fiecare dintre noi pentru a evita contaminarea. Mesajul a fost publicat de Dr. Musta pe grupul de Facebook City Doctors – Comunitate pentru sănătate, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID-19.

„Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedaţi, dar dacă ne construim calm şi raţional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, a scrie medicul Virgil Musta, ale cărui sfaturi le prezentăm integral:

Ce este bine să știm despre COVID-19 și ce devine CRUCIAL pentru zilele următoare!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Multe dintre informațiile de mai jos sunt convins că le-ați auzit deja, dar consider că este de ajutor să le aveți centralizate și aici. În plus am încercat să explic contextul sau cauza pentru a înțelege mai bine efectele și astfel să acceptăm în cunoștință de cauză măsurile ce trebuie luate.

  1. Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.
  2. Purtați mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede).
    Dar trebuie să știți că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important și acest lucru pentru că nu știm care suntem contaminați și care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați.
    Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi.
    Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți, ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe maști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri.
  3. Nu stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 m și nu stați mai mult de 15 minute ca durată.
  4. Aerisiti bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.

Citește continuarea pe observatorulph.ro