compass bilboard.jpg

cartela_prepay_00939700_8a4f5_72948_57d1f.jpg

Curtea Constituţională a declart, marţi, cu unanimitate de voturi, că vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul este neconstituțională. Măsura, adoptată prin OUG, a fost cotestată la CCR de către Avocatul Poporului.

„Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situaţia extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată şi nici urgenţa reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea şi necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituţionalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituţie, aşa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale”, scrie instituția într-un comunicat remis Mediafax.

De asemenea, Curtea a constatat că „principala modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituţionalitate, respectiv cea referitoare la achiziţionarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condiţiile în care Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedeşte inexistenţa urgenţei reglementării”, conform sursei citate.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ordonanța a fost aprobată pe 27 august 2019, în perioada Cabinetului Dăncilă. Pe 12 septembrie 2019, Avocatul Poporului a sesizat CCR, reclamând că nu se justifică situaţia de urgenţă.

Instituţia condusă de Renate Weber a constatat, printre altele, că OUG nr. 62/2019 afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti.

Foto cu caracter ilustrativ