De-a lungul timpul, Martie a cunoscut o serie de semnificații și nume. „Luna de început“ a trecut de la denumirea de „Dochia”, „Dragobete”, la cea de „Mărțișor” generată de numele sărbătorii de 1 Martie . Început de primăvară, de an agricol, de renaștere la viață, de revenire a unor păsări călătoare, această lună nu avea cum să scape fără să fie îmbogățită, de-a lungul timpului, cu o serie de tradiții și superstiții.
Conform tradiţiei populare, primăvara începe cu Baba Dochia şi zilele ei, cunoscute drept „Zilele babei″, (primele 9 sau 12 zile ale lunii martie).
Acestea corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia, după unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro
Babele este o tradiţie românească ţinută, în special, de femei. Acestea își aleg „o babă“, adică o zi. Sunt persoane care și-o calculează în funcție de data de naștere. Dacă ziua persoanei se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă baba născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie. Iar dacă data naşterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7 = 8. Aşadar, baba este pe 8 martie.
Se spune că aşa cum va fi baba pe care persoana respectivă şi-o alege, aşa va fi şi firea omului în anul ce vine.
Unii bătrâni spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa îi va merge omului în anul acela. Şi anume, dacă vremea este frumoasă, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine.
Totuşi, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.
Un fapt care atestă vechimea acestei tradiţii este lipsa adevăratelor origini, mai spune sursa citată.
Foto cu caracter ilustrativ