compass bilboard.jpg

image-2020-07-2-24149103-0-kulata-2-696x543_4c8af.jpg

Turiștii români care vor să-și petreacă vacanța de vară în Grecia trebuie să completeze obligatoriu un formular online în baza căruia autoritățile elene vor stabili, aleatoriu, cine vor fi testați pentru covid.

Protocol pentru pasagerii care ajung în Grecia cu avionul:

 • Sosirea la poarta de pe aeroport
 • Transfer către zona în care se află personalul de testare și verificarea codului unic QR (răspuns rapid), fie în format electronic sau pe formularul QR tipărit.
 • Personalul de testare direcționează pasagerii, în funcție de codul QR al acestora, fie către zona de verificare suplimentară, fie spre ieșire (zona de preluare a bagajelor și controlul documentului de identitate). Până devin disponibile rezultatele testelor, pasagerii testați pentru SARS-CoV-2 (de către o echipă medical autorizată) sunt obligați să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea testului screening, pasagerii sunt direcționați către ieșirea din aeroport.
 • Toți pasagerii trebuie să folosească măști și distanță fizică.
 • Protocol pentru sosirea pe uscat (la vamă)
  • Sosirea persoanelor la punctul de control. Toate persoanele care intră în țară trebuie să prezinte completat PLF.
  • Se va verifica documentul de identitate/pașaportul și codul unic de răspuns rapid (QR) de către controlul vamal, fie in format electronic (telefon mobil) sau pe formularul QR tipărit.
  • În funcție de codul QR, persoanele care sosesc în Grecia vor fi direcționate de către personalul de securitate, fie către zona de verificare suplimentară, fie către iesirea din vama spre destinația finală în Grecia, primind instrucțiuni utile în cazul în care apar simptome de infecție respiratorie, și recomandarea de a contaca imediat Organizația Naționala de Sănătate Publică (EODY). Dacă persoanele care intra în Grecia intenționează să aibă multiple opriri (înnoptari în locații diferite) pe teritoriul grecesc, trebuie să declare acest lucru și să raporteze destinația inițială și itinerariul lor de călătorie pentru următoarele 7 zile. Unitățile sanitare mobile EODY (KOMY) vor funcționa continuu la punctele de control frontieră terestră.
  • Până ce rezultatul screeningului devine disponibil, persoanele care sunt testate pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt obligate să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). Datele personei testate vor fi introduse în sistemul de informații electronic EODY, conectat la registrul COVID (pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care cineva se dovedește pozitiv). După finalizarea testului screening, persoanei testate i se îngaduie accesul în țară, primind instrucțiuni cu privire la auto-izolare până la anunțarea rezultatelor screeningului.Turiștii vor putea completa (cu 48 de ore înainte) în format electronic formularul cu detaliile privind contactele din Grecia începând din 6 iulie efectiv. Până pe 5 iulie, formularul poate fi completat la aeroport chiar înainte de check-in. PLF poate fi găsit de asemenea pe aplicația Visit Greece și pe travel.gov.gr.
  • Citește articolul integral pe hotnews.ro