compass bilboard.jpg

circ_media_9817_36d7d.jpg

Grecii au anunțat deschiderea sezonului turistic pentru străini, începând cu 1 iulie. Au încheiat și un protocol cu bulgarii și sârbii, protocol pe care autoritățile din România l-au refuzat, pe motiv că știu mai bine ce doresc românii.

Lăudabilă intenția autorităților noastre de a proteja turismul autohton, dar complet greșită din perspectiva încălcării dreptului nostru de a decide ce vrem și ce este mai bine pentru noi.

Concret, România nu a dorit să semneze protocolul pe care Grecia, Bulgaria și Serbia l-au semnat în domeniul turistic.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Nu cred că granița cu Bulgaria este închisă, cine dorește să plece poate să se ducă. Dar ce doreau colegii noștri bulgari, sârbi și greci era un protocol între cele patru sate, în așa fel încât circulația turiștilor să se desfășoare fluidizat.

Noi înțelegem preocupările lor, le împărtășim, dar sănătatea populației este mult mai importantă decât a da rapid drumul la circulație. Nu avem toate datele, haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus ministrul economiei Virgil Popescu.

„Eu cred că turiștii români în acest an vor prefera turismul românesc, cred este mai bine să ne concentrăm pe turismul intern, turiștii români să fie în siguranță la mare, sunt convins că în curând vom vorbi de turism înr-un mod organizat și în siguranță în România, asta ne preocupă ca minister al Economiei și Turismului, ca cetățenii români și alții din afara României să vină în concediu în România în siguranță”, a adaugat ministrul Economiei.

Ce înseamnă ”eu cred” din perspectiva unei persoane cu putere de decizie? Oricâtă putere de decizie ar avea, aceasta nu poate să se manifeste în sensul încălcării unor drepturi fundamentale. Desigur, nimeni nu ne va putea să trecem granița spre Bulgaria și apoi spre Grecia, însă deranjant este felul în care ministrul a pus problema.

Românii vor accesa și zonele turistice autohtone, însă acest aspect trebuie să țină exclusiv de opțiunile lor. În plus, tarifele din turismul autohton trebuie să fie adaptate la realitățile acestei perioade, fără a fi crescute forțat de decizii guvernamentale, care limitează alte opțiuni, respectiv elimină artificial un sistem concurențial.

În ceea ce îi privește pe greci, aceștia vor începe să primească turişti străini începând cu 1 iulie, când vor fi reluate gradual zborurile directe spre destinaţiile turistice greceşti, a anunţat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Turiştii străini care vor sosi în Grecia nu vor fi plasaţi în carantină, însă ar putea fi supuşi unor teste aleatorii pentru coronavirus şi în mod cert vor trebui să respecte în mod strict măsurile de igienă în timpul sejurului lor.

Premierul grec a anunţat și o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului turistic şi hotelier, cum ar fi reducerea TVA de la 24% la 13% în următoarele aproximativ cinci luni pentru biletele de transport public, cafenele, băuturi non-alcolice şi pentru intrările de cinema în aer liber.

România va redeschide turismul autohton la 1 iunie, fără însă a avea nici până în acest moment un set de măsuri concrete pentru partea economică. La noi se discută doar aspectele sanitare, urmând ca în rest să ne descurcăm cum putem, dacă putem.